Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodna konferencija „Europski identitet”

Beograd (IKA )

U povodu 100. obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata u Beogradu je 9. studenoga održana međunarodna konferencija „Europski identitet“, u organizaciji Beogradske nadbiskupije. Okupljene u konferencijskoj sali Narodne banke Srbije srdačno je pozdravio i blagoslovio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, pomolivši se sa svima da taj skup donese konkretne plodove u budućnosti.

Veleposlanik izaslanstva Europske unije u Srbiji Sem Fabrici na početku je podsjetio na same temelje Europske zajednice koju su gradili oštroumni političari i posvećeni kršćani poput Konrada Adenauera, Alcida De Gasperija i Roberta Schumana. Doajen srpske diplomacije prof. dr. Darko Tanasković u pozdravu je posebnu je pozornost posvetio miru, istaknuvši da „sjećajući se rata, valja uvijek razgovarati prvo o miru”, objavljeno je na mrežnim stranicama Beogradske nadbiskupije.

Prvi blok „Sloboda je odgovornost” moderirao je prof. dr. Dejan Miletić a sudjelovali su umirovljeni slovenski nadbiskup Anton Stres, prof. dr Nikola Samardžić, dr. Eldar Hasanov, veleposlanik Republike Azejberdžana u Republici Srbiji i prof. dr Marko Trajković. Pojam slobode osvijetljen je pojmom odgovornosti. Svi predavači složili su se da nema slobode bez odgovornosti i da su i jedno i drugo podjednako odlike osobnosti. Sloboda je tumačena kroz ljubav, a ljubav kroz odgovornost. Ocijenivši da je često u političkim naukama, filozofiji, pa i teologiji pojam odgovornosti zaboravljen, predavači su zaključili da je razlog u tome što je današnji čovjek zaboravio na ljubav.

U drugom bloku sudjelovali su politolog i teolog Miloš Vulić s Papinskoga sveučilišta Gregoriana, prof. dr Vladimir Dugalić iz Hrvatske, dr. Petar Petković i doc. dr Miro Kovač iz Hrvatske. Pitanja mira i blagostanja, sukoba i razlika, ali i ekumenizma dobila su odgovore kroz kvalitetna izlaganja i konstruktivnu raspravu. Posebna pažnja posvećena je europskim vrijednostima i njihovom ponovnom oživljavanju, ali i pitanjima poput je li proces pridruživanja realan ili se ipak radi prvenstveno o povezivanju zemalja zapadnog Balkana i EU.

Treći blok predavanja „Istok zapadu, zapad istoku – Balkan je uvijek bio Europa za Europu“ moderirao je prof. dr Rade Kisić, koji je u uvodnom izlaganju spomenuo različita tumačenja samog pojma Balkan kroz povijest. Predavači su bili dr. Diego Beltrutti di San Biagio, prof. dr. Dragan Simeunović i prof. dr. Miloš Dimitrijević. Razmišljalo se je li sam naziv zapadni Balkan koji koriste predstavnici EU u neku ruku podcjenjivački za zemlje kojim se one obuhvaćaju. Predavači su se složili da je daleko bolji izraz zemlje jugoistočne Europe, kojim se pokazuje kako ravnopravnost tako i pripadnost.

Na kraju su se sudionicima skupa predstavili članovi različitih kršćanskih redova, kao i vojni biskup u Austriji Werner Freistetter. Riječi zahvale na sudjelovanju uputio je nadbiskup Hočevar, a završnu riječ održao dr. Tanasković.