Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodna konferencija „Iseljeništvo i Domovina“

Marija Bistrica (IKA)

Međunarodna konferencija „Iseljeništvo i Domovina“ održava se 10. i 11. lipnja u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici. Konferencija je organizirana kao nastavak 4. Hrvatskog iseljeničkog kongresa čiji program, zbog pandemije koronavirusa, nije u potpunosti realiziran u studenome 2020. godine u Zagrebu. Konferencijom ćemo svjedočiti povezanost između domovinske i iseljene Hrvatske, najavljeno je na otvorenju.

Konferenciju su organizirali Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, a obuhvaća 16 paralelnih programa. „Danas je važno imati viziju, važno je činiti ono što nije samo za danas ili za pojedinca, nego ono što će biti dobro i sutra i što će biti dobro za sve”, kazala je najavljujući konferenciju Tanja Trošelj Miočević iz Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva. Također je istaknula da aktualni trend iseljavanja povećava broj Hrvata u inozemstvu i potrebu za pastoralnom djelatnošću svećenika u iseljeništvu.

Na svečanosti otvaranja konferencije sudjelovao je i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički koji je podsjetio da se Marija Bistrica prvi put spominje 1509. godine, a Marijin kip na početku 15. stoljeća. 

U ime suorganizatora govorio je dr. sc. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. „Ako ne ranije onda su nedavni potresi koji su pogodili najprije Zagreb, a krajem protekle godine posebno snažno i Banovinu, odnosno Sisačku biskupiju podsjetili na važnost hrvatskoga iseljeništva koje se doista zauzeto uključilo u prikupljanje i slanje pomoći stradalom stanovništvu. Mnoge je ta situacija i nastalo zajedništvo podsjetilo na vrijeme Domovinskog rata i svekoliku pomoć i podršku upućenu iz iseljeništva”, istaknuo je dr. Markić.

Rekao je i da je hrvatski narod ponovno pokazao da diše s dva podjednako velika plućna krila. „Onima u Domovini, a kada kažem Domovina mislim na Republiku Hrvatsku, ali isto tako i na Bosnu i Hercegovinu gdje su Hrvati također konstitutivni narod, kao i onim drugim plućnim krilom u iseljeništvu, sve snažnijim”, kazao je dr. Markić. Dodao je da nam je to zajedništvo pokazalo kako hrvatski iseljenici i njihovi potomci nisu samo socijalni fenomen vrijedan proučavanja ili možda tek potencijalni gospodarski faktor, već živo tkivo našega naroda i kako se, slobodno može reći, dio budućnosti našega naroda s kojim svi trebamo računati, zaključio je dr. Markić.

Također je izrazio zadovoljstvo što je za održavanje konferencije izabrana Marija Bistrica u kojoj se nalazi naše nacionalno marijansko svetište, važan dio duše našega naroda i mjesto u kojem su se dogodili neki od najvažnijih događaja u našoj novijoj povijesti – Nacionalni euharistijski kongres 1984. godine te povijesni pohod sv. pape Ivana Pavla II. 3. listopada 1998. kada je blaženim proglašen kardinal Alojzije Stepinac.

Na otvorenju konferencije govorio je i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika (HMI) Mijo Marić, ističući da oni u HMI već sedamdeset godina imaju sreću i zadovoljstvo učiti od hrvatskog iseljeništva koje je po cijelom svijetu. Matica sudjeluje u dva panela, kazao je Marić, na jednom će se govoriti o povijesnom kontekstu odnosa iseljeništva i HMI, a na drugom ćemo kroz jedan praktični način govoriti o tome kako djelujemo kroz program „Eco heritage task force” kroz koji je prošao iznimno velik broj hrvatskih iseljenika sa svih kontinenata. „Ne zaboravljamo nikada u HMI da je iseljeništvo inicijalno dalo veliki doprinos u stvaranju hrvatske države”, naglasio je također Mijo Marić.

Međunarodnoj konferenciji „Iseljeništvo i Domovina“ prethodio je uvodni program na kojem je predstavljena publikacija „Hrvatska izvan Domovine III” i Spomen na 20. obljetnicu dolaska Janjevaca u Kistanje „Kistanje – Novo Janjevo 1997. – 2017.” te je otvorena izložba „Hrvati iz Janjeva u Kistanju”.