Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodna nagrada „Franjo Asiški i Karlo Acutis za ekonomiju bratstva“

Asiz (IKA)

Svi zainteresirani mogu se do 31. siječnja prijaviti na međunarodnu nagradu „Franjo Asiški i Karlo Acutis za ekonomiju bratstva“ kojom se nastoji potaknuti osobe s oskudnim ekonomskim mogućnostima, osobito mlađe od 35 godina u siromašnijim regijama svijeta, da se ujedine i predstave projekt koji će odgovoriti na potrebe najugroženijih i najpotrebitijih u njihovoj sredini.

Međunarodnu nagradu „Franjo Asiški i Karlo Acutis za ekonomiju bratstva“ ustanovio je asiški nadbiskup Domenico Sorrentino 10. listopada 2020., na dan beatifikacije Karla Acutisa s ciljem promicanja novih ekonomskih modela za goruće društvene probleme. Nagrada je nastala kao odgovor na poziv pape Franje za stvaranjem „ekonomije bratstva“ izražene u enciklikama Laudato si’, mi’ Signore i Fratelli tutti.

Prijavu za nagradu može poslati bilo koja fizička ili pravna osoba bez obzira na mjesto svog prebivališta ili sjedišta i vjersku pripadnost. Prijavljen projekt ne smije biti stariji od 5 godina. Prijave se podnose na engleskom ili talijanskom jeziku e-poštom i preporučenom poštom na:

Segreteria per il Premio
Fondazione Santuario della Spogliazione
Diocesi di Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino
Piazza Vescovado, 3
06081 Asiz (PG)
E-pošta: segreteria@francescoassisicarloacutisaward.com

Ovdje možete preuzeti prijavni obrazac.

Najbolje ocijenjeni projekt primit će:

1) javno priznanje na svečanosti koja će se održati u Asizu 22. svibnja 2023.;
2) novčanu nagradu u iznosu od 50 000 eura namijenjenu za realizaciju projekta;
3) investituru Franjina plašta čime se podsjeća na gestu kojom je asiški biskup Gvido pokrio mladog Francesca Bernardonea u trenutku njegova javnog odricanja od svih dobara i prava na očinsku baštinu;
4) ikonu s likom svetog Franje Asiškog i blaženog Karla Acutisa te logom Nagrade.

Primjeri prethodno dodijeljenih nagrada

Godine 2021. nagrada od 50 000 eura dodijeljena je grupi od 15 siromašnih osoba s invaliditetom koje su u suradnji s mjesnom župom i Biskupijom Pasig na Filipinima pokrenule proizvodnju briketa od smeća, otpadaka i lopoča čiji nekontrolirani rast uništava gradske rijeke i druge odvodne sustave. Ono što se smatralo beskorisnim i štetnim za okoliš, transformirano je u sredstvo za zapošljavanje teško zapošljivih skupina i izvor energije s manje zdravstvenih rizika, manje zagađenja i bez potrebe za sječom stabala za ogrjev.