Budi dio naše mreže
Izbornik

Meksiko pred izazovima sigurnosti, migracija i obrazovanja

Ciudad de Mexico (IKA)

Meksički biskupi upozorili su u poruci na početku nove godine na hitne izazove za zemlju: sigurnost, migrante i obrazovanje.

U poruci Meksičke biskupske konferencije ističe se da nesigurnost i nasilje, koji se povećavaju izvan svake mjere, prisiljavaju stanovnike te zemlje na život u strahu i neizvjesnosti, te napominje da Crkva u Meksiku nastoji svim svojim sredstvima pridonijeti općem dobru, otvarajući prostor za susret, dijalog i izgradnju mira, prenosi Vatican News.

Meksička BK na plenarnoj skupštini u studenome prošle godine odobrila je osnivanje Nacionalne skupine za zaštitu maloljetnika kako bi se spriječilo zlostavljanje, te osigurala odgovarajuća građanska i kanonska pomoć u slučaju da se nešto takvo dogodi. Biskupi su u poruci naglasili da su s radošću primili poziv pape Franje na sastanak u veljači u Rimu, upućen predsjednicima biskupskih konferencija cijeloga svijeta. Smatraju da se problemu zlostavljanja u crkvenim krugovima treba dati prioritet, te da će sastanku u Rimu pridonijeti plodovima rada koji su započeli u Meksiku.

U vezi s izbjegličkom krizom u Latinskoj Americi, biskupi su napisali da ih danas više nego ikada uznemiruje potresan vapaj migranata.

Dosljedni u vjeri u Isusa Krista, ne možemo pobjeći od patnje onih koji traže bolje uvjete života, prelazeći granice kako bi radili i pridonijeli općem dobru, ne samo svojih obitelji, nego i bratske zemlje koja ih prima, ističu biskupi.

Upozoravaju i na problem klimatskih promjena te, podsjećajući na papinu encikliku Laudato si’, ističu klimatske promjene kao globalni problem s ozbiljnim ekološkim, socijalnim, ekonomskim i političkim posljedicama, koji trenutačno predstavlja jedan od glavnih izazova za čovječanstvo.

Naša zemlja mora prednjačiti u brizi za naš zajednički dom, zaključili su meksički biskupi.

Ključne riječi:
biskupi Meksiko poruka