Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministranti iz zagrebačke bazilike Srca Isusova posjetili Beograd

Beograd (IKA)

Na poticaj bogoslova Družbe Isusove Zlatka Brauchlera S.J., petnaestorica mladića, ministranata bazilike Srca Isusova u Zagrebu posjetili su Beograd.

Studenti iz raznih dijelova Hrvatske koji pod vodstvom voditelja Brauchlera pridonose ljepoti liturgije, proveli su gotovo tri dana u Beogradu i okolici. Trodnevni posjet ostvaren je zahvaljujući dijalogu, ali i prijateljsko-bratskom odnosu beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara i isusovačkog bogoslova Zlatka Brauchlera, Nijemca koji je član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Na blagdan Marije Pomoćnice 24. svibnja ministranti su sudjelovali, ministrirali na misi u beogradskoj katedrali Blažene Djevice Marije. Tom prilikom obilježena je devetnaesta obljetnica ređenja beogradskog nadbiskupa. Pri samom uvodu u misno slavlje nadbiskup je izrazio radost i zahvalnost dolaskom grupe mladića, željnih svjedočiti privrženost Kristu i Crkvi. Nakon svečanoga misnoga slavlja, na kojemu su sudjelovala i dvojica svećenika iz Sjedinjenih Američkih Država, beogradski nadbiskup podsjetio je kako se počinje s obnovom katedrale i cjelokupne infrastrukture, te centra „Marianum“ koji se ondje nalazi. Zajedništvo je nastavljeno u dvorani pastoralnog centra u kojemu su se uz večeru ministranti družili s mladima iz Beograda.

U subotu 25. svibnja ministranti su se zaputili na Kalemegdan, gdje su nazočili pravoslavnoj liturgiji u crkvi „Ružica“, inače najstarijoj crkvi u Beogradu. Po završetku liturgije, protojerej profesor liturgike na Bogoslovnom fakultetu Vladimir Vukašinović ih je primio u manastir gdje su razgovarali o sličnosti i razlikama Istoka i Zapada, ali i ekumenizmu koji je potreban kako bi se stvorio dijalog i izgradili mostovi tolerancije i praštanja. Na susretu je sudjelovao i Gavrilo Grban, predstavnik Ureda za odnose s Crkvama i drugim vjerskim zajednicama.

Nastavljeno je razgledavanje grada uz turističko vodstvo Dušana Vukovića, studenta Bogoslovnog fakulteta u Beogradu. Nakon Kalemegdana obišli su ostala znamenita mjesta te „Sabirni hram“ koji se nalazi u središtu Beograda. Poslijepodne, ministranti pod vodstvom njihova ceremonijara posjetili su Pančevo u kojemu se nalazi spomenik stradalim civilima, među kojima je puno Nijemaca koji su protjerani iz Podunavlja. Među stradalima je i Brauchlerov pradjed koji je na tom polju proživio posljednje trenutke svoga zemaljskoga života. U mjesnoj crkvi i župi Karla Boromejskog misu je slavio Robert Pastyk.

Nadbiskup Hočevar primio je ministrante u nedjelju 26. svibnja u Biskupskom ordinarijatu. Ondje je u kapelici služena misa uz ministriranje i pjevanje ministranata. Na euharistijskom zajedništvu sudjelovao je i đakon Mihael Sokol, koji je poslije podijelio svoja iskustva služenja. Na doručku s nadbiskupom ministranti su iznijeli svoje dojmove, ali i imali priliku za postavljanje pitanja. Zlatko Brauchler, S.J., obraćajući se nadbiskupu istaknuo je želju da se napreduje u dijalogu, u želji „Da svi budu jedno“ (Iv 17,11). Istaknuo je i nastojanje oko tolerancije drugih i drugačijih, prihvaćanje svakog čovjeka koji je stvoren na sliku Božju, te prvotnu želju da „u drugome susretnemo Krista koji nas je otkupio svojim uskrsnućem“. Izgradnja mostova između denominacija koje su proizašle iz kršćanstva njihov je motiv i želja. Okupljene je pozdravio i tajnik apostolskog nuncija u Republici Srbiji mons. Filipo Kolnago.

Pri povratku, ministrantska družina zaustavila se još u Novome Sadu i Petrovaradinu, te u svetištu Gospe Tekijske. Taj bogati i sadržajni izlet korak je prema novom, pročišćenom kršćanskom pogledu koji prašta i poziva na oproštenje. K tomu, ovi mladi ljudi željeli su upoznati se s liturgijom pravoslavlja koja nije samo baština jedne mjesne Crkve, nego opće Crkve. Taj posjet dokaz je i potpore, solidarnosti i podrške narodu koji živi svoju pripadnost Katoličkoj Crkvi u tim krajevima.