Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministrica Obuljen-Koržinek za HTV: Dinamika obnove zgrada ovisit će o njihovoj oštećenosti u potresu

Zagreb (IKA)

Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek rekla je Temu dana HTV-a u petak 24. srpnja kako će dinamika obnove zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu, kojih je najviše u kulturno-povijesnoj cjelini, ovisiti o stupnju njihove oštećenosti, prenosi Hina.

“Razgovaramo s Gradom Zagrebom, pristupit će se sustavno određivanju prioriteta ovisno o tome koliko su zgrade, stanari ili prolaznici ugroženi, prolaze li onuda tramvaji, a prioriteti će ovisiti i o izvorima financiranja”, izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.

“Kao što smo u ovom kratkom roku uspjeli iz Europskog fonda solidarnosti i zaduženja sa Svjetskom bankom osigurati inicijalna sredstva za obnovu, tako ćemo aktivno pristupiti dalje prikupljanju sredstava jer želimo da obnova bude napravljena i realizirana u što kraćem roku. Ključno da se građani koji nisu u svojim kućama što prije vrate i da se onima koji su u nesigurnim kućama one što prije osiguraju”, dodala je.

Prema njezinim riječima, u svim dosadašnjim raspravama o zakonu bili su oprezni u davanju procjena, obećanja, rokova i govorili o onome što realno, pa tako očekuju da će i kroz europska sredstva, u prvom redu ulažući u energetsku obnovu, ubrzati samu obnovu koja bi trebala podići vrijednost i razinu sigurnosti, ali i kvalitetu života u najužem središtu grada.

“To su osjetljiva pitanja, zato nam je važno da prođe prvo čitanje i da čujemo kako i drugi partneri u Saboru o tome razmišljaju. Ovaj zakon mora biti pravičan, osigurati brzu i kvalitetnu obnovu, podignuti razinu sigurnosti i izdržati test vremena”, istaknula je.

Ministrica Obuljen Koržinek najavila je da će se u procesu obnove Zagreba tražiti pomoć stranih i hrvatskih stručnjaka koji imaju veliko iskustvo iz poslijeratne i poslijepotresne obnove u Hrvatskoj.

“Najveći broj zgrada koji je stradao nalazi se u kulturno-povijesnoj cjelini. Ako su to zgrade koje nisu zaštićene kao pojedinačna kulturna dobra, za njih će biti jedan režim, a one koje su iznimno vrijedne, bez obzira jesu li zgrade javne namjene ili su u privatnom vlasništvu pojedinačnih privatnih vlasnika, a koje su pojedinačna kulturna dobra, će se obnavljati tzv. cjelovitom obnovom, što znači konstrukcija i obnova fasade te unutrašnjosti ako postoje određeni dekorativni elementi”, rekla je.

Ministrica kulture i medija je komentirala i današnje otvoreno pismo HND-a u kojemu se traži donošenje medijske strategije, novih medijskih zakona i fondova za novinarstvo.

“Uspjeli smo se danas i vidjeti, no najveći dio onoga što je u tom otvorenom pismu bio je i dio predizbornog programa HDZ-a, a  dobar dio toga u programu je rada Vlade”, kazala je.

“Imamo veliku ambiciju da u sljedećim godinama unaprijedimo zakonodavni okvir, osiguramo sustavnu potporu svim područjima medija i medijskog sustava te u suglasju sa strukom rješavamo sva otvorena pitanja”, zaključila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u razgovoru za Temu dana HTV-a u petak 24. srpnja, prenosi Hina.