Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa bdjenja zavjetne svetkovine Gospe Karmelske na Braču

Postira (IKA)

Misom koju je u srijedu, 15. srpnja, u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Postirima predslavio dekan Bračkoga dekanata Ivica Huljev, vjernici te bračke župe uvedeni su u slavlje zavjetne svetkovine Gospe Karmelske koju će proslaviti u četvrtak, 16. srpnja.

„Svako slavlje da bi bilo potpuno očekuje od nas da učinimo prvi korak. On se sastoji u otvorenosti naše nutrine i spremnosti da nas Bog mijenja te da u dodiru s Njime postanemo zreli za ljubav“, rekao je Huljev na početku mise bdjenja zavjetne svetkovine.

U homiliji je govorio o ljudskoj slabosti i ranjivosti te Bogu koji pronalazi način kako doći do takvoga čovjeka. Osvrnuvši se na aktualni govor i polemike o primjeni maski uslijed epidemije koronavirusa, propovjednik je rekao kako svaka maska želi nešto zaštititi, želi dati neki drugi dojam.

„Kao ljudi gotovo nikada ne želimo da nas drugi vide i dožive kao slabe, bespomoćne, ranjive, male, potrebne tuđe pomoći. Ne volimo pred druge stati kao slabi i ranjivi te stavljamo masku na lice. Stavljamo jednu vrstu zaštite da nas drugi ne bi ranio zbog naših rana“, primijetio je preč. Huljev.

U tom kontekstu svoje razmišljanje usredotočio je na bogatstvu i važnosti karmelske duhovnosti. „Karmelska duhovnost nije samo Gospa Karmelska. Karmelska duhovnost pomaže čovjeku da živi punim plućima i postane slika Božja u svijetu u kojemu živi.”

Podsjetio je pri tom na biblijski primjer Ilije proroka, prikazavši njegovu moć i snagu, ali i slabost i ranjivost. „Ilija, kao i svaki čovjek, upada u stanje depresije, u stanje osjećaja da je jednostavno sve propalo. Prije toga stanja Ilija se pokazuje moćnim, jakim i velikim na gori Karmelu, gdje je dokazao što može kada dopusti da Bog s njime surađuje. Međutim, Ilija klone, postaje slab i ranjiv. To je zapravo nešto što primjećujemo u vlastitu životu. Kao u Ilijinu životu, tako i u našemu, Bog ulazi na neočekivani način. Kad se čovjek osjeća malim, izgiranim, slabim i ostavljenim, Bog stupa na scenu. Bog nas želi probuditi. Bog pronalazi način kako nas probuditi iz vlastitoga očaja.“

„Tko se na Boga oslanja, budi se iz vlastitoga osjećaja slabosti i malaksalosti”, poručio je propovjednik.

Osvrnuvši se na svetkovinu Gospe Karmelske koju Božji puk u Postirima posebno svečano slavi, kazao je kako se „iz života Kristove Majke vidi njezina nutarnja čvrstoća, snaga i usmjerenost prema životnom cilju”.

„Neka nas snaga vjere probudi kako bismo prihvatili život s onim što ga čini. Naš boljitak nije u tome da se pitamo što je najbolje za nas, nego što mogu učiniti najbolje za dobro drugih”, poručio je okupljenim vjernicima.

Proslava zavjetne svetkovine Gospe Karmelske u Postirima počinje ujutro misom zornicom u 6 sati. Ovogodišnja proslava u toj župi Bračkog dekanata bit će povezana sa slavljem prve pričesti koje se zbog epidemiološke situacije nije moglo održati u svibnju. Misa prve pričesti počinje u 8 sati u crkvi sv. Ivana Krstitelja. Središnje slavlje zavjetne svetkovine održat će se u 18:30 sati, a završit će tradicionalnom procesijom s kipom Gospe Karmelske ulicama mjesta i po obali.

Ključne riječi:
Gospa Karmelska Postira