Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa i procesija uoči proslave svetkovine Srca Isusova – naslovnika sarajevske katedrale

Sarajevo (IKA)

Na uočnicu svetkovine Presvetoga Srca Isusova, u četvrtak 10. lipnja, misu u sarajevskoj katedrali predslavio je generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević, objavila je Katolička tiskovna agencija.

Slavljem euharistije, procesijom i blagoslovom djece završena je osmodnevna priprava župljana katedralne župne zajednice i štovatelja Presvetog Srca Isusova za proslavu župne svetkovine.

Uz mons. Tomaševića, suslavili su vojni kapelan vlč. Ivo Jezidžić i katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mate Majić koji je srdačno pozdravio sve okupljene koji su došli slaviti Presveto Srce Isusove i uputiti mu svoje molitve.

Uvodeći u slavlje mons. Tomašević pozvao je sve okupljene na molitvu da njihova srca postanu što sličnija Srcu Isusovu te budu otvorena Božjoj ljubavi i spremna činiti sve ono na što ih Božji Sin poziva. Posebno je potaknuo da očiste svoja srca priznajući i kajući se za vlastite grijehe i moleći pred Ocem nebeskim Božje milosrđe.

U prigodnoj propovijedi mons. Tomašević podsjetio je da je srce prije svega simbol ljubavi te da je, u tom duhu, Srce Isusovo simbol savršene božanske ljubavi i najuzvišenije ljudske ljubavi jer je Božji Sin postao čovjekom i uzeo ljudsko srce iz kojeg je na križu prolivena krv „radi nas i radi našeg spasenja“. Kazao je da je Isus i tijekom svoga zemaljskog života bio trajno u ljubavi Očevoj po Duhu Svetom koji je sveza ljubavi između Oca i Sina. „Trajna povezanost s Ocem nebeskim i vršenje volje Očeve ispunjalo ga je radošću. U posljednjim trenucima svoga života želio je tu ljubav između Oca i Sina prenijeti na svoje učenike ističući da ih ljubi onako kao što je Otac ljubio njega. Potom im zapovijeda: ‚Ostanite u mojoj ljubavi (Iv 15,9) te im zatim kaže: Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! (Iv 15,12)“, podsjetio je tajnik Tomašević te dodao da je Isus svoje učenike ljubio najvećom ljubavlju jer je svoj život položio za njih nazivajući ih svojim prijateljima. „Isus kaže svojim učenicima da će i oni svoje prijateljstvo prema njemu pokazati i dokazati vršenjem njegovih zapovijedi od kojih je prva i najveća i od koje ovise sve druge, a to je da ljube Boga svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim i da ljube svoga bližnjega kao sebe samoga (Mt 22, 38 – 40)“, rekao je propovjednik.

Tajnik Tomašević je potom istaknuo da se svatko tko Isusa ljubi nužno osjeća voljenim i to voljenim božanskom ljubavlju jer je od Isusa izabran, pozvan i toliko voljen da je sam Božji Sin prolio svoju krv na križu te mu darovao Duha Svetoga po kojem je „ljubav Božja razlivena u srcima našim“ (Rim 5,5). Kazao je da Isus želi svojim božanskim Srcem i svojom ljubavlju prožeti srce svakoga koji u njega vjeruje. „Isus je prijatelj koji nikad neće iznevjeriti, nikad neće povesti na stranputicu, nikad neće napustiti; prijatelj koji je uvijek vjeran, koji je uvijek blizu, koji uvijek usmjerava na pravi puti, koji uvijek božanski ljubi i vodi kroz zemaljski život u život vječni“, rekao je mons. Tomašević. Pozvao je sve okupljene da sav svoj život prožmu Kristovom ljubavlju te svoja srca prisličuju Srcu Isusovu.

Na kraju mise uslijedila je pobožnost pred kipom Srca Isusova, a potom i procesija oko prvostolnice te posvetna molitva. Slavlje je završeno blagoslovom djece i mladih, te svih prisutnih vjernika.

Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni župni zbor uz orguljsku pratnju sestre milosrdnice Petronile Kovačević.