Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na ostacima pavlinskog samostana

Vojnić (IKA)

U povodu Dana oružanih snaga i kopnene vojske, Dana državnosti i svetkovine rođendana Crkve – Duhova u organizaciji Policijske kapelanije Sv. Kvirina Sisačkoga i Župe sv. Ante Padovanskoga u Vojniću slavljena je misa na ostacima pavlinskoga samostana na Petrovoj gori.

Misu je predvodio i propovijedao policijski kapelan don Ivo Borić. Koncelebrirali su župnik iz Vojnića fra Ivo Bošnjak i župnik iz Gvozda fra Tomislav Jurić. Slavlju su nazočili predstavnici policije – načelnici iz Gline, Topuskog, Gvozda i Vojnića. Kapelan je u propovijedi naglasio potrebu molitve Duhu Svetome za zajedništvo ljubavi koje je u Presvetom Trojstvu – Oca koji stvara, Sina koji otkupljuje svijet i poveznicu snage u Duhu Svetome te potrebu zahvalnosti za domovinu. Dogovoreno je da se 30. kolovoza slavi misa na spomenutim zidinama samostana koja je služena prošle godine prvi put nakon 471 godine odlaska pavlina, a koju je predvodio umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Nazočni su predložili svoje sudjelovanje i pomoć u organizaciji te da se ove godine pozove sisački biskup Vlado Košić. Gosti su posjetili i mjesto pogibije hrvatskoga kralja Petra Svačića koji je poginuo 1089. godine polovicom svibnja ili početkom lipnja.

Sjećajmo se i učimo svoju povijest koja je učiteljica života. Bez poznavanja prošlosti koja je obasjana istinom nema budućnosti, rekao je župnik fra Ivo zahvalivši nazočnima na dolasku.