Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa posvete ulja u hvarskoj katedrali

Hvar (IKA)

Hvarski biskup Petar Palić slavio je u četvrtak, 9. travnja Misu posvete ulja u hvarskoj katedrali. Uz biskupa su koncelebrirali katedralni župnik don Toni Plenković i kancelar biskupije don Ivan Jurin.

Na početku mise biskup Palić pozdravio je sve svećenike i vjernike koji su povezani putem radija ili video-prijenosa i izrazio radost zbog ovoga slavlja kada se svećenici spominju vlastitoga izabranja i kada potvrđuju da znaju kome su povjerovali i da žele živjeti za Krista. Veliki četvrtak i Misa posveta ulja trenutak je kada se svećenici okupljaju oko svoga biskupa, kako bi zajedno zahvalili za dar svećeništva i to želimo učiniti upravo ovom euharistijom, kazao je biskup Palić.

Na početku homilije biskup Palić je protumačio značenje i simboliku ulja u Svetom pismu. „Ulje je simbol zdravlja i radosti, snage uma i ljekovitog djelovanja i konačno simbol sreće, mira i dobrohotnosti. Kao sakramentalni znak naše liturgije, ulje se na poseban način odnosi na samoga Krista, jer u pomazanju uljem očituje se u Isusu Kristu Božja briga za nas ljude. Krist, ‘Božji pomazanik, pomazao nas je u krštenju, nas svećenike i u svećeničkom ređenju, snagom svoga Duha“, rekao je biskup Palić.

Tumačeći biblijska čitanja, naglasio je kako Bog u svakom trenutku povijesti otvara nove putove, kako bi njegova ohrabrujuća i utješna riječ stigla do svakog srca.

„Godina milosti Gospodnje nije kalendarska godina. Vrijeme milosti se ne mjeri danima i satom. To vrijeme počinje Isusovim nastupom i ono traje. Svršetak godine milosti nije određen sve dok se naviješta Evanđelje o kraljevstvu Božjem. I upravo kad se nalazimo u potrebi, opterećeni teretom ili beznađem, prihvaćajući Božju milost nalazimo utjehu i nalazimo njega, jer smo sigurni da je Isus, Pomazanik, na kojemu počiva Duh Božji, poslan siromasima i onima koji su u nevolji. Isusovim utjelovljenjem započeo je taj Božji ‘danas’ koji traje“, naglasio je biskup Palić.

S tim uvezi kazao je i da je temeljno poslanje Crkve radikalno i svom snagom činiti ono što je činio Isus Krist, Pomazanik. I upravo navješćujući Isusa Krista i slaveći sakramente, Crkva Božju brigu za svakoga čovjeka čini opipljivom i spasonosnom.

Obraćajući se svećenicima, rekao je da se svećenički identitet, poslanje i autoritet mogu razumjeti jedino iz suodnosa s Isusom Kristom, jedinim i pravim svećenikom. Kao što on „bijaše poslušan do smrti na križu“ (Fil 2,8) tako je i obveza svećenika u poslušnosti, u oplijenjenosti vlastitoga „ja“, uvijek iznova u sebi buditi svijest o poslanju koje im Crkva, u ovome ‘danas’ našega vremena i prostora, povjerava.

„Bez povezanosti s Kristom, bez naše uronjenosti u sakramentalno otajstvo našega svećeništva i našega poslanja, naš svećenički život i naše djelovanje gube svoj smisao. Bez ukorijenjenosti u Kristu, bez našeg jasnog življenja crkvenosti, u opasnosti smo pretvoriti svoj život u puki funkcionalizam ili klerikalni populizam, obojen jeftinim emocijama, raznim stereotipima i predrasudama. Crkva koja se vrti oko sebe i koja je zaokupljena sobom nije autentično otajstveno Tijelo Kristovo“, kazao je biskup Palić.

Naglasio je da je poslanje svećenika živjeti i propovijedati evanđelje i učiniti sve da kraljevstvo Božje bude vidljivo i opipljivo među nama.

Vjernike koji su putem medija pratili prijenos potaknuo je da mole za svoje svećenike i za biskupa kako bi svi zajedno, gledajući Isusovim pogledom jedni druge, mogli odgovoriti na izazove s kojima se susreću.

Pozvao je sve na molitvu za nova duhovna zvanja kako bi uvijek bilo onih koji će živjeti za Gospodina i naviještati i izgrađivati njegovo Kraljevstvo.

„Neka ova euharistija bude izvorom snage našega zajedništva i naše trajne opredijeljenosti živjeti za Krista, njegovo Kraljevstvo i Crkvu. Blažena Djevica Marija, Majka Crkve i Majka svećenika, neka nas u našem nastojanju prati svojim zagovorom“, zaključio je propovijed biskup Palić.

Nakon homilije uslijedila je obnova svećeničkih obećanja, euharistijska služba i blagoslov i posveta ulja.