Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa posvete ulja u stolnoj bazilici Sv. Terezije Avilske

Subotica (IKA)

Zbog zdravstvene spriječenosti da misu slavi na Veliki četvrtak, subotički biskup Slavko Večerin s klerom Subotičke biskupije, celebrirao je liturgiju na kojoj je posvećeno sakramentalno ulje 22. travnja u subotičkoj katedrali-manjoj bazilici Sv. Terezije Avilske.

„U svećeničkom životu svakoga od nas polako se nižu godine rada u vinogradu Gospodnjem. I dok se trudimo posijati evanđeosko sjeme, uviđamo i snagu javnog mnijenja koje je zahvaćeno sve većom sekularizacijom. Iz dana u dan svjedoci smo da sjeme riječi Božje vrlo često pada uz put pa ga pozobaju ptice ili na kamenito tlo pa se osuši ili u trnje pa ga uguše vremenite brige, a tek četvrto zrno pada u dobru zemlju i donosi obilat plod, kako to govori naš Gospodin u poznatoj prispodobi o kraljevstvu nebeskom (Mt, 13, 1-23). Naše ljudske slabosti i izostanak očekivanog ploda kod onih kojima naviještamo Božju riječ mogu biti uzrokom našeg razočaranja pa čak i frustracije zbog neostvarenih očekivanja. U takvim trenucima potrebno je da budemo duboko svjesni da smo poslani ostvarivati Božja, a ne svoja očekivanja jer nas Gospodin šalje da radimo na Njegovoj njivi“, rekao je biskup Večerin u propovijedi.

„Pozivam vas sve da pođemo u školu Dobroga Pastira kako bi naša srca ponovo gorjela radosnim služenjem i kako bismo oblikovali svoja srce prema Srcu Isusa Dobroga Pastira, a Njegovo je srce koje je blago i ponizno. Želim da nam Duh Sveti uvijek iznova otvara oči srca te, poput učenika u Emausu, prepoznajemo Isusa u lomljenju kruha i da nam srca gore dok slušamo i naviještamo njegovu riječ (usp. Lk 24, 31-32). Oholo i bahato srce širi ozračje nezadovoljstva i nije radosno te ne može širiti radosnu vijest spasenja. Imajući na umu da samo dobar učenik može postati dobar učitelj, želim sebi i vama ponovno posvijestiti Isusov poziv i naša obećanja da trajno budemo njegovi učenici i da svakoga dana o toj ljubavi učimo od Isusa Dobroga Pastira kako bismo mogli druge voditi izvoru vode žive“, nastavio je biskup.

Mons. Večerin je klericima na srce napose stavio poruku sv. Pavla zajednici u Efezu: „Zaklinjem vas dakle ja, sužanj u Gospodinu: sa svom poniznošću i blagošću, sa strpljivošću živite dostojno poziva kojim ste pozvani! Podnosite jedni druge u ljubavi; trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira!“ (Ef 4, 1-3). „U duhu tih riječi napisanih i nama danas, slobodan sam uputiti sljedeće poticaje svima vama svećenicima koji živite i djelujete u Subotičkoj biskupiji ili koji ste članovi našeg prezbiterija: U ophođenju sa svojim vjernicima i sa svim ljudima čuvajmo duh plemenitosti, strpljivosti i ljubavi. Ako ne uspijemo pojedinima prenijeti i uvjeriti ih u evanđeosku poruku spasenja, izbjegavajmo riječi kojima možemo uvrijediti svoje sugovornike imajući na umu narodnu poslovicu da rane od jezika više bole i dulje zarastaju nego rane od mača.

Govorimo, radimo i živimo na način da naši vjernici, ali i svi ljudi dobre volju mogu na nama ‘pročitati’ da volimo svoje zvanje, svoju Katoličku Crkvu i unutar nje posebno svoju Subotičku biskupiju. Duboko sam svjestan da nas Gospodin šalje biti pastiri onima, koji svim srcem vole ovu Crkvu i spremni su s njome i za nju živjeti i tu dijeliti dobro i zlo koje život donosi gdje god čovjek živio.

Čuvajmo dobar glas jedan o drugome i pomozimo jedan drugome da na najbolji način vršimo povjerene nam službe. Posebno potičem župnike i upravitelje župa da, nakon što preuzmu novu župničku ili neku drugu službu, čuvaju dobar glas onih koji su prije njih u toj zajednici sijali sjeme Božje riječi i dijelili svete sakramente.

Izgrađujmo međusobnu solidarnost imajući na umu da se lakše nosi životni križ kada se podijeli sa svojim bratom u svećeništvu.

Uvijek budimo svjesni da je za nas u svakom trenutku i u svim životnim situacijama mjerilo iznad svih mjerila: evanđelje Isusa Krista. Zato se čuvajmo mjerila ovog svijeta u kojem se nerijetko kao najviši cilj stavlja želja za uživanjem, trošenjem i posjedovanjem. To nisu niti mogu ikada biti kriteriji onih koji su pozvani i poslani raditi za spas duša“.

Biskup Večerin je na kraju homilije zahvalio svakom svećeniku za otvorenost i suradnju s njim. „Mnogi od vas nisu ni svjesni koliko su me obradovali svojim osmjehom, stiskom ruke, riječju potpore i spremnošću da se stave na raspolaganje u inicijativama i projektima koje nastojim pokrenuti. Neka Vam Gospodin bude nagrada“, rekao je biskup, zazvavši na kler svoje biskupije Božji blagoslov.