Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa posvete ulja u Varaždinu

Varaždin (IKA/TU)

Misu posvete ulja na Veliki četvrtak 6. travnja predvodio je u Varaždinu u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo biskup Bože Radoš.

„Veliki četvrtak je poseban dan, dan je euharistije i svećeništva kojima je Gospodin darovao svoju Crkvu i na kojima mu želimo zahvaliti. Dok zahvaljujemo Bogu ja smijem čestitati svima vama dan svećeništva“, rekao je varaždinski biskup Bože Radoš započinjući Misu posvete ulja, koju je slavio u zajedništvu s umirovljenim varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, te s više od sto svećenika Varaždinske biskupije.

Pozdravljajući sve okupljene svećenike, biskup je posebno pozdravio i čestitao svećenicima jubilarcima koji će ove godine proslaviti svoje zlatne i srebrne jubileje. Pedeset godina svećeništva slave: preč. Franjo Biškup, preč. Josip Đurkan, preč. Josip Horvat i preč. Josip Pavlek. Dvadeset petu godišnjicu svećeničkog ređenja ove godine će proslaviti: vlč. Josip Blažon, preč. Anđelko Košćak, vlč. Nenad Malović i vlč. Damir Kovačić.

Između ostalih biskup je pozdravio i svećenike koji ove godine prvi puta kao svećenici slave dan svećeništva, petoricu prošlogodišnjih mladomisnika. Spomenuo se biskup Radoš i preporučio u molitveno zajedništvo varaždinskog prezbiterija i svećenike na službama izvan Biskupije i izvan domovine. Pozvao je okupljene svećenike da se u slavlju sjete i pokojnih svećenika Varaždinske biskupije koji su sudjelovali u prošlogodišnjem slavlju Velikog četvrtka te da ih preporuče Božjem milosrđu.

U svojoj homiliji, biskup Radoš je svećenicima govorio o poslanju. O toj temi slušali su u navještaju prvog čitanja iz Knjige proroka Izaije i u ulomku iz Lukinog evanđelja. „’Gospodin me posla’, odjekuje današnja Božja riječ i želimo je danas spustiti u svoje srce“, rekao je biskup podsjetivši u nastavku homilije na neka starozavjetna poslanja, poslanje Mojsija, proroka Izaije, proroka Jeremije, proroka Ezekiela. Oni su se u teškim situacijama i neprilikama života uvijek držali spoznaje da su od Gospodina poslani.

Osvrćući se na naviješteni ulomak iz Lukina evanđelja, biskup Radoš je rekao kako iz čitavog Isusovog života možemo vidjeti njegovu čvrstu svijest da je poslan od Oca, da je jedno s Ocem i da je došao vršiti Očevu volju. „Pa i onda kada stoji pred ljudskom zaprekom, u Getsemanskom vrtu jasno će kazati ‘ali ne moja volja, nisam došao vršiti svoju volju, neka bude volja tvoja Oče’“, kazao je mons. Radoš.

Isusova povezanost s Ocem čini otajstveno jedinstvo da sve što čini, čini otac po njemu. I u tu tajnu Isus uvodi i svoje učenike: ‘kao što je Otac poslao mene i ja šaljem vas’. Poslanje apostola, poslanje svećenika dolazi od Oca po Isusu iz Nazareta, naglasio je biskup te dodao: „Naše poslanje, poslanje svećenika je dar presvetoga Trojstva. To je dar Sina koji je u Ocu, to je dar Oca koji po Sinu zove, to je dar izlijevanja Duha Svetoga na nas jer nas Gospodin šalje.“

Naglašavajući kako smisao i snaga svećeničkog poslanja proizlazi iz svećenikove ucijepljenosti u Krista, biskup je završno pozvao svećenike da se ne boje odgovoriti na životni poziv, već se trebaju bojati da ne napuste blizinu onoga koji im daje snagu i poslanje za svako vrijeme i svaku situaciju. „Prihvatimo svoje poslanje s povjerenjem da nas ne šalje čovjek, skupina ljudi, da nismo sami došli na mjesto gdje nas je Gospodin postavio, nego naše poslanje dolazi od Oca. Svakoga dana posvijestimo, učvrstimo i živimo to poslanje kroz osobni odnos s Bogom, molitvu, slavlje svete mise, kroz djela ljubavi“, potaknuo je biskup Radoš svećenike Varaždinske biskupije.

Uslijedila je obnova svećeničkih obećanja te euharistijska služba u kojoj je biskup Radoš blagoslovio katekumensko i bolesničko ulje, a nakon pričesti posvetio je krizmano ulje.

Prije završnog blagoslova biskup je zahvalio svećenicima na zajedništvu molitve i slavljenja te ih zamolio da ovo zajedništvo iz katedrale prenesu u svoje zajednice u večernjim slavljima Mise večere Gospodnje. Posebice je pozdravio krizmanike koji će u uskrsnom vremenu biti pomazani uljem posvećenim u ovom slavlju. Okupljene vjernike potaknuo je mons. Radoš na molitvu za svećenike i biskupe: „da budemo živa slika Kristova i da po toj živoj slici i vi imate lakši i potpuniji pristup Bogu i njegovim otajstvima.“