Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa posvete ulja u sjedištu Vojnog ordinarijata

Zagreb (IKA)

Vojni ordinarij Jure Bogdan predslavio je misu posvete ulja na Veliki četvrtak 14. travnja u kapeli Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru, izvijestili su iz Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske.

Biskup je predvodio euharistijsko slavlje u suslavlju vojnog biskupa u miru Jurja Jezerinca, generalnog vikara don Marka Mede, biskupskog vikara za pastoral u MUP-u fra Frane Musića, OFM, biskupskog vikara za pastoral MORH-a i OS RH don Slavka Rajiča te drugih vojnih i policijskih kapelana. Na misi u sudjelovali i djelatnici Vojnog ordinarijata, pomoćnici kapelana, djelatnici MUP-ove Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom i MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnome ordinarijatu.

Biskup Bogdan u propovijedi je govorio o važnosti i značenju svećeničke službe. „U ovoj misi mi svećenici prisjećamo se svečanog trenutka kad smo sa strahopoštovanjem po prvi put uzeli u svoje ruke kalež – čašu spasenja. To je kalež Posljednje večere. Naslijedili smo ga od samoga Krista, jedinog i vječnog svećenika, posredstvom jednog od dvanaestorice apostola. Taj kalež uzimamo i danas u svoje ruke i ponovno oživljujemo otajstvenu atmosferu Posljednje večere“, rekao je propovjednik.

Biskup je istaknuo da se na Posljednjoj večeri događa prvo i izvorno euharistijsko posvećenje. Apostoli iz Isusovih ruku primaju Njegovo tijelo pod prilikama kruha i Njegovu krv pod prilikama vina. Apostoli se nalaze pred velikom tajnom vjere koju, u onom trenutku, ne razumiju ali će po djelovanju Duha Svetoga početi razumjeti. Duh Sveti će ih i osposobiti slaviti euharistijsku žrtvu, istaknuo je.

Tu euharistijsku službu apostoli će predati svojim neposrednim nasljednicima – biskupima, koji će pak to dalje predati budućim biskupima i svećenicima i tako sve do današnjeg dana, pojasnio je. „Na svećeničkom ređenju, biskup je pomazao naše ruke, kako bi pokazao da će upravo te ruke postati povlašteni instrument u rukama Krista, Velikoga svećenika. Tim rukama, novi svećenici će najprije uzeti posvećeni kruh, a zatim kalež pun roda trsova. Nad kruhom i vinom – izgovorit će i opetovano kroz cijeli život ponavljati iste riječi koje je izrekao i Krist na Posljednjoj večeri, posvetivši ih i pretvorivši ih u Njegovo Tijelo i Krv“, rekao je.

Biskup Bogdan istaknuo je da je svećenik pozvan najprije služiti drugima. On nasljeduje primjer Krista koji je došao da služi, a ne da bude služen. Biskup je citirao riječi sv. Petra koji u svojoj poslanici piše prezbiterima prve Crkve: „Pasite povjereno vam stado Božje, nadgledajte ga – ne prisilno nego dragovoljno, po Božju; ne radi prljava dobitka, nego oduševljeno; i ne kao gospodari Baštine, nego kao uzori stada. Pa kad se pojavi Natpastir, primit ćete neuveli vijenac slave.“ (1Pt 5,2-4)

Vojni ordinarij je na kraju homilije zahvalio svećenicima za njihovu službu i rad: „Draga braćo svećenici! Pozdravljam sve vas koji predstavljate našu vojnu biskupiju. Izražavam vam veliko i toplo hvala za Vaš predan apostolski rad, često nevidljiv i nepoznat, znan samo Bogu i vama. U zajedničkom slavlju Kristove žrtve svjedočimo istu euharistijsku vjeru, zahvalni za dar poziva u svećeničku službu. Isusovoj Majci, Majci Krista Svećenika, Gospi Velikog hrvatskog krsnog zavjeta povjeravam našu zajednicu, našu vojno-redarstvenu biskupiju.“

Spominjući se dana kada je Krist podijelio svoje svećeništvo apostolima, biskup je, nakon homilije, pozvao okupljene prezbitere da obnove svoja svećenička obećanja što su ih dali na dan svoga ređenja.

Nakon svršetka euharistijske molitve biskup je blagoslovio bolesničko ulje. Poslije popričesne uslijedio je obred posvete posvećenja krizme. Nad krizmom je biskup molio: „Tebe, stoga, Gospode, usrdno molimo: dostoj se svojim blagoslovom posvetiti ovu pomast i daj joj silu Svetoga Duha djelovanjem moći Tvoga Krista (…) da onima koji će se krštenjem duhovne kupelji nanovo roditi stvor Krizme u sakrament punog spasenja i života potvrdiš“. Na kraju mise, biskup je još jednom čestitao prezbiterima svećenički dan, dies natalis njihova svećeništva i svima prisutnima zaželio sretan Uskrs.