Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa u spomen na 13 ubijenih svećenika i redovnika Biokovskog dekanata u Drugom svjetskom ratu

Vrgorac (IKA)

Svečanu spomen misu za 13 ubijenih svećenika i redovnika u Biokovskom dekanatu u utorak 25. svibnja u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu predvodio je fra Josip Repeša, župnik Vrgorca i dekan Biokovskog dekanata.

S njim su koncelebrirali  fra Željko Štrbac, župnik Kozice i Zavojana, don Dražen Radman, župnik Velikog Prologa-Dusina i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« iz Hercegovačke provincije Uznesenja BDM. Među sudionicima misnog slavlja bio je i Vice Nižić iz Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški.

Trinaest svećenika i redovnika za koje se slavila spomen misa svoje životno porijeklo vuku iz Biokovskog dekanata ili su tu mučki ubijeni, članovi su Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (8), Franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije (1) i Splitsko-makarske nadbiskupije (4).
U homiliji fra Josip je predstavio kako je misa za žrtve rata, misa pomirnica koja svojom žrtvom čisti pokojne, spominje se svih ostalih žrtava i moli za obraćenje krvnika. Mučeništvo se dvoznačno gleda, svatko iz svoje prosudbe: krvnici pomišljaju ubojstvom žrtvu zatrti, dok pravednik kroz žrtvu mučeništva postaje sjeme novih mladica kršćana, vjernika i pravednika. Slijedeći primjer Isusove molitve s križa, molitve sv. Stjepana prvomučenika pred smrt kamenovanjem kao i niza mnogih mučenika do današnjih dana, vjerujemo da su i navedenih 13 svećenika svoju žrtvu preporučili molitvom koja vapi za obraćenjem krvnika i utvrđivanjem vjere među vjernicima. Molimo se mučenicima i slijedimo primjer primjerenog kršćanskog svjedočenja usprkos žrtvama i progonima, potaknuo je fra Josip.

Blaženi Miroslav Bulešić, poslijeratna žrtva komunističke mržnje prema Crkvi, napisao je u svom „Dnevniku“ da je njegova osveta na mržnju, praštanje. A bl. Alojzije Stepinac istaknuo je kako nam sve mogu oduzeti, ali sklopljene ruke ostaju najmoćnije oružje protiv zla. Slijedeći primjer bl. Miroslava Bulešića i bl. Alojzija Stepinca koji su svojom molitvom prkosili progoniteljima budimo jamac pravih kršćanskih vrijednosti koje nam i danas trebaju, pozvao je fra Josip.
Na kraju misnog slavlja blagoslovljena je spomen slika svih mučenika svećenika i redovnika Biokovskog dekanata koja će trajno ostati u crkvi u Vrgorcu za spomen i molitvu zagovora u vjerničkim potrebama.