Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa Večere Gospodnje u katedrali Sv. Dujma

Split (IKA)

„Započinjemo slavljenje muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova u praznim katedralama i crkvama. Bolan je ovo trenutak za sve nas jer bez zajedništva ne možemo osjetiti potpunu radost“, rekao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, predvodeći spomen Posljednje večere na Veliki četvrtak, 9. travnja u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

„Danas Crkva slavi dan ustanove svećeništva i euharistije, a mi svećenici zbog ove situacije prouzrokovane koronavirusom nismo mogli slaviti svoj dan, što nas iskreno boli. Zato želim čestitati braći svećenicima današnji dan, da bi ga i u ovim okolnostima otkrili u zahvalnosti i radosti, zahvalni Bogu za dar koji nam je dao i za povjerenje koje ima u nas. Pozdrav i vama dragi vjernici koji nas pratite preko Laudato televizije, TV Jadrana, HKR-a te putem interneta. Večeras nas okuplja milost, ljubav i zajedništvo Presvetog Trojstva. Otvorimo svoja srca i domove te zamolimo Gospodina da nas svojom milosrdnom ljubavlju učini sustolnicima svoje ljubavi“, potaknuo je nadbiskup Barišić.

U homiliji mons. Barišić rekao je kako Isus šalje učenike da pripreme pashalnu večeru u kući jedne obitelji. „Kao što se starozavjetna Pasha slavila unutar obitelji tako se i naša Pasha, svetkovina Velikog četvrtka, slavi u našim obiteljima. Vjerujem kako ste Gospodinu pripremili dostojan prostor i ozračje za ovaj sveti dan. Vaši stanovi i vaše obitelji su mjesta u kojima Gospodin želi slaviti ovu Pashu. Vjerujem kako ste se ove godine pripremali i više nego inače jer nemogućnost odlaska na misu osposobila nas je za svakodnevno dozivanje Gospodina kroz molitvu i slušanje Njegove riječi“, ustvrdio je, dodavši kako „mi nismo idealni, ali bez obzira na to Gospodin ulazi u naš prostor i ponaša se kao domaćin“.

Pojasnio je kako Gospodinov čin odlaganja haljine i pranja nogu učenicima ima duboko značenje koje se pokazuje kroz cijeli Njegov život. „Od utjelovljenja pa do kraja Gospodinov život je služenje. Takva nas ljubav iznenađuje jer nas ljubi do kraja. U Njemu nije ostalo nikakve rezerve, ljubio nas je cijelim svojim životom“, naglasio je, rekavši kako je euharistija čudo Božje ljubavi.

Istaknuo je kako Gospodin iznenađuje Petra, „ali i sve nas jer imamo neke ljestvice svojih vrednota i svoju logiku jer želimo sačuvati vlastiti život“. „Upravo suprotno, život je dar i život se živi darujući“, nastavio je nadbiskup.

Kazao je i kako je Veliki četvrtak Gospodinova mlada misa koja je u sebi bila toliko bogata da je i samo jedna bila dovoljna. „Na svojoj mladoj misi Gospodin je održao propovijed, ali ne riječima nego gestama. Ljubav govori djelima. Ne možemo u potpunosti razumjeti tu Božju ljubav. Ona za nas kao i za učenike ostaje tajna vjere. Ljubav je uvijek takva, ona prva djeluje i svjedoči, a mi tek kasnije naslutimo neke trenutke te ljubavi“, zaključio je, poručivši kako uz sve suvremene pokušaje ustanove raznih paradigmi Kristova paradigma ljubavi na djelu ostaje trajni primjer i najbolji model.

Rekao je kako je paradigma Isusove ljubavi prisutna kod liječnika, medicinskog osoblja te svih onih koji u trenutačnoj situaciji pandemije kroz brigu o tjelesnom i duhovnom zdravlju peru noge ugroženoj braći i sestrama. „Lijek protiv ove pandemije je Božja ljubav koja se preko nas posreduje u naše sredine stvarajući imunitet solidarnosti i zajedništva“, kazao je mons. Barišić.

„Zamolimo večeras Gospodina da nam daruje snagu iskrene božanske ljubavi kako bismo mogli proživjeti ovo vrijeme duhovnog posta spremajući svoje srce za susret s Njim kroz euharistijsko slavlje i svete sakramente. Gospodine, Ti si čeznuo s nama slaviti ovu pashu, a mi dušom i srcem čeznemo da što prije u zajednici s braćom i sestrama slavimo Tvoja sveta otajstva“, zaključio je nadbiskup Barišić.

U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i don Ante Mateljan, a đakonirao je don Nikola Šakić.