Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja Karlovačke županije

Karlovac (IKA)

Misa za domovinu u kapeli bl. A. Stepinca u vojarni stožernog brigadira Petra Stipetića pri zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu predslavio je 28. svibnja vojni kapelan Ivan Blaževac.

Misu su liturgijskim pjevanjem uveličali članovi Policijske klape „Sv. Mihovil“, a nazočili su joj zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, načelnik PU Karlovačke Darko Car, predstavnici gardijskih brigada, ostalih braniteljskih udruga i vatrogasaca.

U homiliji vlč. Blaževac se u propovijedi nadovezao na spomendan francuske svetice i mučenice Ivane Arške koja je od plahe seljanke oslobodila Francusku od engleskih osvajača, jer ju je Bog učinio svojim oružjem.

„28. svibnja 1991. prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je pri stvaranju temelja Hrvatske vojske poručio u Zagrebu hrvatskim policajcima i gardistima da imaju zadaću osigurati mir naše republike i njenih građana. Pobjedu smo izvojevali uz dimenziju prkosa i religioznosti te uz pomoć Božje intervencije. Danas smo nažalost postali društvo dekadencije, mnogi branitelji su preminuli a uništava nas demografsko pražnjenje. Danas nam je više nego ikad potrebno oslobađanje od straha da možemo odgovoriti novim izazovima naroda i vojske. Dopustimo da nas u tome povede Gospodin“, zaključio je vlč. Blaževac.