Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za domovinu slavljena u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, 5. kolovoza je u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku slavljena misa za domovinu koju je predvodio generalni vikar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan.

Uz predslavitelja je bio i đakon don Tomislav Sikavica. Osvrćući se na ulomak iz prvog čitanja u kojem Bog navješćuje spasenje narodu preko pera proroka Nahuma, generalni vikar se prisjetio trenutaka kad su mnogi naviještali spasenje hrvatskog naroda. „Spasenje nam je došlo po velikoj žrtvi, naporu i krvi naših branitelja predvođenih dr. Franjom Tuđmanom koji je, uz podršku istomišljenika i Crkve, krenuo u osamostaljenje, a samim time i stvaranje slobodne domovine Hrvatske koja je stvorena slamanjem sile u operaciji Oluja. Poljubac zastavi na kninskoj tvrđavi, prije 27 godina, bio je vidljivi znak završetka rata i novi početak voljene nam domovine Hrvatske“, rekao je.

„Danas ne slavimo rat niti potičemo na njega. Mi danas slavimo pobjedu i zahvaljujemo onima koji su sve ostavili i krenuli u obranu domovine. Danas molimo za mir u našim srcima, narodu i svijetu“, poručio je predslavitelj. Istaknuo je da se mirom sve postiže, dok se s ratom ništa ne dobiva, već se gubi.

„Mnoge su mladice našeg nacionalnog vinograda satrte, ali one, branitelji, nisu uzalud pali“, kazao je generalni vikar. Naglasio je kako su iz njih niknule nove loze, novi životi, kako je iz njih izrasla domovina Hrvatska.

Spomenuo je i kako su branitelji često oko vrata nosili krunicu rekavši kako oni uglavnom nisu imali vremena moliti je, neki nisu ni znali kako, ali su vjerovali da mnogi mole za njih. „Za našu slobodu zaslužne su tolike molitve majki, djece, starijih, koji su zazivali Božju providnost na naš narod. Za našu slobodu zaslužan je i marijanski papa, Ivan Pavao II. i vatikanska administracija toga doba. Neupitan je doprinos Katoličke Crkve u stvaranju i obrani Hrvatske“, rekao je predslavitelj.

Dotaknuvši se aktualnosti puštanja u promet Pelješkog mosta, čime je povezana Republika Hrvatska, vikar Pervan je progovorio o povijesnoj ulozi Katoličke Crkve za hrvatski narod koja je očuvala njegov identitet. „Sa željom da sami svoju budućnost gradimo na čitavom nacionalnom prostoru dolazi svjetlo našeg naroda, svjetlo slobode, neovisnosti i samostalnosti. Uz odvjetnike i zagovornike koje ovaj naš narod ima na nebu ne trebamo se bojati nove tame. Uz Majku Božju, Odvjetnicu Hrvata i blaženog mučenika Alojza Stepinca svjetlo naše domovine ostaje postojano“, kazao je.

Propovjednik je potaknuo prisutne da, dok zahvaljuju Bogu na daru slobode, mole zagovor Blažene Djevice Marije. „Neka ona bdije nad našom domovinom i čuva naše obitelji i mladež. Neka nas čuva i očuva kako je to i kroz povijest činila. Molimo i zagovor bl. Alojzija za našu domovinu, kako bi njezina sloboda bila neupitna i trajna. Neka nam je sretan Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i dan naših branitelja“, zaključio je preč. Pervan.