Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za domovinu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

Rim (IKA)

Prigodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, u utorak 30. svibnja u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu slavljena je misa za domovinu.

Predslavitelj misnog slavlja, umjesto kardinala Jamesa Michaela Harveya, koji je zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati svoj dolazak, bio je mons. Mirosław Stanisław Wachowski, podtajnik za Odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice.

Kao koncelebranti u liturgijskom slavlju sudjelovali su vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda; mons. Janusz Błachowiak, mons. Mislav Hodžić, mons. Bruno Lins, vlč. Mario Popović iz Državnog tajništva Svete Stolice te još petnaestak svećenika koji su na studiju ili službi u Rimu.

Prigodnu homiliju mons. Wachowski izgovorio je osvrćući se na misna čitanja dana. Polazeći od prvog čitanja iz Knjige Sirahove te aludirajući na događaj priznanja neovisnosti Republike Hrvatske od pape Ivana Pavla II., 1992. govorio je o stavu radosti koji kod čovjeka dolazi nakon čuđenja koje može izazvati spoznaja Božjeg neočekivanog djelovanja.

Nastavljajući potom razmišljanje o evanđeoskom ulomku u kojem Isus odgovara Petru o pitanju posjedovanja, mons. Wachowski istaknuo je kako želja za posjedovanjem i dominacijom zarobljuje te u konačnici vodi u smrt. Nasuprot takvoj želji, istaknuo je kako darivanje, dijeljenje, poniznost i služenje, vode u život. Zaključujući razmišljanjem o kršćanskoj nadi, mons. Wachowski naglasio je i objasnio kako nada kršćanina te nada jedne nacije svoj temelj jedino može pronaći u Isusu Kristu. U tom smislu citirao je riječi sv. pape Ivana Pavla upućena mladim Hrvatima 21. ožujka 1986: „Kao toliki vaši vršnjaci i vi stojite pred životom i sigurno se pitate što će vam budućnost donijeti. Budućnost je vaša samo u mjeri koliko ćete se znati oduprijeti napastima zla i potvrditi svoju osobnost prianjajući uza sve ono što je istinito, pravedno i dobro. A sve to je utjelovljeno u Isusu Kristu. ‘Život mi je Krist’, rekao je veliki apostol naroda sveti Pavao čiji ste grob i baziliku jučer pohodili. Ove Apostolove riječi toliki mladi kroz stoljeća, također i u vašem, hrvatskom narodu, učinili su sadržajem svoga života. U Isusu su pronašli prijatelja, izgradili svoju osobnost, usrećili svoj život i živote drugih”.

Na kraju propovijedi na sve je zazvao zagovor bl. Alojzija Stepinca, „ljubljenog i štovanog pastira Vašega naroda, čiju 25. obljetnicu kanonizacije slavimo ove godine“, sv. Josipa, zaštitnika domovine i Blažene Djevice Marije, „Najvjernije odvjetnice Hrvatske – Fidelissima Advocata Croatiae“.

Dok je na početku mise riječi pozdrava i dobrodošlice svima prisutnima uputio rektor Zavoda Marko Đurin, podsjećajući na činjenicu 570 godina hrvatske rimske prisutnosti, na kraju slavlja riječi zahvale uputila je Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Misnom slavlju, uz Jasena Mesića, veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Italiji, nazočilo je pedesetak veleposlanika raznih zemalja i drugih diplomatskih djelatnika.

Animiranje liturgijskog pjevanja te prigodan koncert nakon mise održali su pučki kantači Župe sv. Mihovila Arkanđela iz Kaštel Kambelovca (KUD „Ante Zaninović“).