Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za dvanaest redarstvenika ubijenih u Borovu Selu

Vinkovci (IKA)

O 30. obljetnici mučki, iz zasjede, u Borovu Selu ubijenih dvanaestorice hrvatskih redarstvenika, pripadnika Specijalne policije Vinkovci, misu zadušnicu u nedjelju 2. svibnja u točno u podne u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona, predvodio je biskupski vikar za MUP i policijski kapelan Policijske akademije fra Frane Musić, OFM.

Koncelebrirao je kapelan policijske kapelanije „Sveti Euzebije i Polion“ Policijske uprave vukovarsko-srijemske sa sjedištem u Vinkovcima vlč. Ivan Begović.

Prije početka misnoga slavlja domaći župnik mons. Tadija Pranjić je rekao: „S poštovanjem i pijetetom se sjećamo što se dogodilo prije 30 godina u Borovu Selu, kad su na mučki način bili ubijeni naši specijalci, pripadnici vinkovačke Specijalne policije. Tada se već slutilo da su se na Hrvatsku nadvile sjene rata. I to je zapravo bio i početak rata. Taj je događaj bio veliki šok za Hrvatsku. Na večernjoj misi zadušnici bilo je oko 15 tisuća ljudi. Dvanaestoricu hrvatskih redarstvenika nikada ne smijemo zaboraviti!“

U prigodnoj riječi na početku euharistijskoga slavlja o. Musić je obilježavanje obljetnice ubojstva hrvatskih redarstvenika povezao s nedjeljnim evanđeljem u kojemu Isus svojim učenicima kaže: ‘Ja sam trs, a vi loze.’, poručivši: „I mi moramo biti ukorijenjeni na Isusu kao pravome trsu, ukorijenjeni na onim temeljnim, pravim vrijednostima bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja. Ova obljetnica nas na to i te kako podsjeća i obvezuje. Molimo Gospodina da doista budemo loza koja će donijeti plod, sve na veću slavu Božju, i na korist svim ljudima na dobro nam drage Domovine, koja nam je povjerena, svakome u njegovu zvanju i poslanju“.

U propovijedi se vlč. Begović prisjetio pokolja i masakriranja hrvatskih policajaca koji se dogodio s noći 1. na 2. svibnja 1991. godine. „Humana kultura, bilo kršćanska, bilo poganska, oduvijek je gajila posebno poštovanje prema pokojnicima. Nažalost, tamo gdje je zavladala mržnja, izgubio se taj osjećaj poštovanja. Mi ne možemo i ne smijemo zaboraviti svoje pokojne, bilo da su umrli prirodnom smrću ili da ih je ubila mržnja. Posebno ne možemo zaboraviti one koji su završili svoj zemaljski život u teškim prilikama i kojima je na nečovječan način oduzet život. Tko izgubi poštovanje prema tim žrtvama, kakve i koje vrijednosti on nosi u sebi? Dvanaestorica heroja, kojih se danas prisjećamo, poginula su pomažući drugome, pomažući svojim kolegama, a branili su naše domove. Stipan, Antun, Josip, Mladen, Zdenko, Zoran, Ivica, Luka, Marinko, Janko, Željko i Mladen svima nam mogu poslužiti kao uzor. Ti su ljudi pokazali što znači nekome čuvati leđa, što znači dati i položiti život za drugoga. Pokazali su da to nije samo obična fraza, nego da to zaista znači biti spreman, pa ako treba svoj život dati za drugoga“, rekao je vlč. Begović i poručio: „Nitko nema pravo zanemariti ove žrtve za koje danas molimo. Mi kršćani vjerujemo u život vječni i uskrsnuće mrtvih, kao i u besmrtnost duše, i iz te vjere molimo i odajemo dužno poštovanje žrtvama. Gruda, koju zovemo Domovinom, jest posvećena tolikim žrtvama. Ako to ne znamo poštovati, onda u nama nema ni ljudskoga, ni vjerničkoga, ni nacionalnoga dostojanstva. Ova gruda je sveta jer ju je Bog nama darovao. Ona je sveta jer je natopljena krvlju tolikih nevinih žrtava, tolikim suzama i znojem naših predaka. Naši predci su nam ostavili ono najsvetije, a to je svetu vjeru, kupelj krštenja i vjernost Petrovu nasljedniku. U Kristu uskrslom i raspetom nalazite i crpite snagu. Crpite ohrabrenje i nadu te pogled na budućnost svoga života. Kristov križ ljubavi i pobjede postaje nam stalna zvijezda kroz životne noći tame i životne izazove. I, znajmo, da samo Kristov križ, koji je zaboden u zemlju, može biti izvor našega mira, pomirenja, oproštenja i praštanja“.

Na misi zadušnici sudjelovali su, među ostalim: rodbina ubijenih hrvatskih redarstvenika, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Nikola Mažar, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, djelatnici Oružanih snaga RH, načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, djelatnici hrvatske policije, saborski zastupnik dr. Mladen Karlić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, predsjednik Skupštine Vukovarsko-srijemske županije Dražen Milinković, gradonačelnici Vinkovaca i Otoka Ivan Bosančić i Josip Šarić te članovi Udruge Vinkovački šokački rodovi odjeveni u narodno ruho.

Pjevanje je animirao domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s orguljašicom i voditeljicom Dubravkom Vukovarac, prof.

U Borovu Selu prije 30 godina ubijeni su i masakrirani vinkovački redarstvenici: Stipan Bošnjak (1955.) iz Nuštra, Antun Grbavac (1961.) iz Nijemaca, Josip Culej (1966.) iz Jarmine, Mladen Šarić (1965.) iz Novih Jankovaca, Zdenko Perica (1965.) iz Nuštra, Zoran Grašić (1969.) iz Otoka, Ivica Vučić (1961.) iz Vinkovaca, Luka Crnković (1970.) iz Otoka, Marinko Petrušić (1966.) iz Tovarnika, Janko Čović (1965.) iz Ivankova, Željko Hrala (1968.) iz Ivankova i Mladen Čatić (1971.) iz Županje. Tragičnom događaju prethodilo je zarobljavanje dvojice hrvatskih policajaca Dalibora Križanovića i Zvonimira Makovića, koji su večer prije zarobljeni tijekom ophodnje srpskih terorista u Borovu Selu.