Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za Hrvatsku slavljena u Krakovu

Krakow (IKA)

Misa za Hrvatsku i hrvatski narod, kako javlja novinar Hrvatske katoličke mreže Domagoj Pejić, slavljena je danas 30. lipnja u svetištu svetog Ivana Pavla Drugog „Ne bojte se!" u Krakovu.

Misno slavlje predvodio je nadbiskup Krakova Marek Jędraszewski. Među suslaviteljima bio je i riječki nadbiskup Ivan Devčić, a misi su nazočili i hrvatski hodočasnici te udovice poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Nadbiskup Jędraszewski u propovijedi je govorio o odnosu pape Ivana Pavla II. prema Hrvatskoj i Hrvatima i njegovoj ljubavi te je istaknuo njegova tri posjeta Hrvatskoj.

Nadbiskup je među brojnim vjernicima i Poljacima istaknuo te tri godine: 1994., 1998. i 2003. Govorio je i o svetištu Marija Bistrica te kako je u tom svetištu papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

Nazočnim poljskim vjernicima potom je na poljskom jeziku nadbiskup Krakova govorio o Stepincu, o njegovom životu, o njegovoj ljubavi prema svakom čovjeku i prema Crkvi te o progonu koji je doživio od komunističkih vlasti. Nadbiskup Jędraszewski završio je svoju propovijed riječima: „Blaženi Alojzije Stepinče i sveti Ivane Pavle II. molite za nas.”

Ovo misno slavlje organizirao je gospodin Paweł Włodarczyk, počasni konzul Republike Hrvatske u Krakovu, uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Poljskoj.

Misnom slavlju nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Poljskoj Tomislav Vidošević.

Današnjoj svečanosti prethodila je jučerašnja gesta, također u organizaciji gospodina Włodarczyka. Jučer u 18 sati, na središnjem krakovskom trgu, pred brojnim uzvanicima održana je proslava Dana državnosti Republike Hrvatske. Tim povodom, pušteni su baloni u bojama hrvatske zastave – crveni, bijeli i plavi”, javio je Domagoj Pejić.

Nakon mise, hrvatski hodočasnici posjetili su i memorijalno groblje hrvatskih vojnika iz Prvog svjetskog rata. Groblje se nalazi odmah do svetišta Božjega Milosrđa gdje su u nazočnosti konzula Włodarczyka i veleposlanika Vidoševića položili cvijeće, zapalili svijeću i pomolili se za duše pokojnih hrvatskih vojnika iz Prvog svjetskog rata.

Krvava reverenda u svetištu sv. Ivana Pavla II.