Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za sve dobročinitelje zaslužne za gradnju franjevačkog samostana na Plehanu

Plehan (IKA)

U petak 17. rujna, na blagdan Rana sv. Franje, slavljena je misa za sve dobročinitelje Plehana u Bosanskoj Posavini, pokojne i žive, o obljetnici potpisivanja ugovora nastavku gradnju nove zgrade franjevačkog samostana.

Pred šezdesetak okupljenim povratnika te prijatelja i dobročinitelja Plehana misno slavlje u novoj franjevačkoj crkvi sv. Marka evanđelista na Plehanu predvodio je vlč. Ivan Tolj, župnik u Gornjim Močilima-Sijekovcu. Uz domaćeg gvardijana fra Antu Tomasa suslavili su fra Franjo Dalibor Stjepanović, župnik u Foči, fra Anto Zrakić, župnik u Potočanima i fra Ivan Ćurić. Posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja.

Kao veliki dobročinitelj Plehana i uopće Bosanske Posavine vlč. Tolj na početku je homilije ustvrdio kako ćemo pred lice Božje donijeti samo ono što smo darivali. Promišljajući o razlogu okupljanja toga dana posvjestio je kako biti bolji čovjek može samo onaj tko dopusti da ga Gospodin vodi u životu.

“Došli smo ovamo jer volimo Plehan, volimo ove fratre, stalo nam je do Bosanske Posavine i ovoga mjesta.  Odnos prema ovome mjestu, napose Plehančane definira i određuje u njihovoj ljudskosti, supstanci i građanskoj i političkoj i vjerskoj. Vjerujem da taj stav krasi i svakoga od vas koji pomažete Plehan. Ovo građenje na Plehanu slično je avanturi. Bog zasigurno blagoslivlja svako naše nastojanje, otvara nadu kad klonemo, raskrčuje staze kad pomišljamo odustati od činjenja dobra. Pozvani smo biti odlučni i hrabri u činjenju dobra. Primjer u tome nam je sv. Franjo koji se odrekao svega što mu  je u bogatoj obitelji pripadalo  da bi imao samo dušu i srce za Boga. Zato ga je Bog  obilježio svojim ranama i na vidljiv znak pokazao koliko se približio njegovu Sinu Kristu”, rekao je uz ostalo vlč. Tolj.

Podsjetivši na one koji su na Plehanu prije nas živjeli i gradili naglasio je kako im trebamo odati zahvalnost i za njih se moliti. Na kraju je poručio kako dobar čovjek postaje samo onaj tko je u životu odlučan, ustrajan i uporan.

Gvardijan fra Anto zahvalio je nazočnim na svemu što su činili i što će činiti za Plehan kako bi on ponovno u svom punom sjaju bio Vjersko-kulturno središte Bosanske Posavine i šire. Zahvalio je povratnicima, koje on naziva apostolima mira i dobra.

“Na osnovu vašega života mi svećenici u ovome kraju formiramo svoje živote. Hvala vam za ovu snagu, koju pružate nama franjevcima, svećenicima i svim ljudima ovoga kraja, a kojom ove prostore razminiravate od tolikog nam nanesenoga zla, što je jako važno i što ćete ovaj čisti lijepi teren ostaviti onima koji će ovdje što god svoga zasaditi. Neka se snaga Kristova i dalje razlijeva u našim srcima”, poručio im je gvardijan fra Anto. Prisjetio se i kako je na taj dan prije godinu dana puštena u javnost i mrežna stranica plehan.net, koja posluži kao izvor informacija o duhovnom i kulturnom programu u Franjevačkom vjersko-kulturnom središtu Plehan.

Ugodno druženje u podrumu muzejsko – galerijskog prostora  nazočni su nastavili uz zajednički ručak koji je priredio Zvonimr Lovrić Joni, a donirali  Stipo Matić i  Mijat Stanić, članovi Odbora za obnovu Franjevačkog vjersko-kulturnog središta Plehan.

Nakon što je gvardijan fra Anto prezentirao izvedene i planirane radove na Plehanu, počevši od 17. rujna 2020. – dana potpisivanja ugovora za nastavak gradnje Franjevačkog samostana Plehan do danas u ime Odbora za obnovu vjersko-kulturnog središta Plehan, članovi Odbora Ivica Brkičić predstavio je projekt “Klupe u crkvi na Plehanu”, a Tomislav Lukić projekt “Visoka akademija rakije na Plehanu”. Prigodnim riječima obratili su se neki od nazočnih predstavnika društveno-političkih vlasti Bosne i Hercegovine i Hrvatske – dobročinitelji Plehana.

Član Odbora Milan Bešlić samostanu Plehan je darovao originalno likovno djelo rađeno u gvašu po motivu sv. Marka evanđelista, datirano u 2021. godini, autora Vatroslava Kuliša.  Originalni grafički list u tehnici sitotiska limitirane naklade od 120. primjeraka rađen po motivu sv. Marka evanđelista autora V. Kuliša, kojega je slikar vlastoručno potpisao i numerirao, uime je Odbora gvardijan fra Anto darovao vlč. Ivanu Tolju za izniman doprinos u izgradnji vjersko-kulturnog središta Plehan. Dobročinitelj iz Zagreba Dragutin Kamenski Plehanu je darovao umjetničku sliku hrvatskog slikara Gabrijela Jurkića. Nakon ručka obišli su i novi franjevački samostan koji je u gradnji, a čiji su radovi od prošle godine doista vidljivi.