Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za Vukovar i Škabrnju proslavljena i u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Misu zadušnicu za sve branitelje i žrtve Vukovara, Škabrnje i domovine Hrvatske za cijeli grad Zagreb u večernjim satima 18. studenoga u crkvi Sv. Mati slobode slavio je salezijanac don Danijel Vidović.

U homiliji je don Danijel podsjetio na iskonske razloge svakog, pa i Domovinskog rata: “Ako nema ljubavi, onda ostaje mržnja. Ako ostaje mržnja, ostaje nepravda, laž i nasilje. Ovaj rat je pripreman lažima i mržnjom i pretvorio se u ubijanje i razaranje. Tu nema Boga. Samo ako čovjek prihvati da Bog živi u njegovoj duši i savjesti, u njegovom srcu, onda se mijenja svijet.”

Upozorivši da je mnogo i danas onih koji žele zanijekati istinu o tome što se dogodilo prije i u Domovinskom ratu, propovjednik je upitao nazočne: “Koliko danas silnika želi ušutkati glas majki i supruga koje suzama oplakuju svoju djecu i muževe? Jesam li spreman vikati za pravdu zajedno s njima?”

Ističući da je važno uvijek se iznova opredjeljivati za dobro, don Danijel je zaključio: “Danas smo potrebni hrabrih ljudi, poput slijepca iz Evanđelja, koji će vapiti za svoj narod, posebno onih koji su na vlasti, koji se trebaju izboriti za ovu malu Hrvatsku, koji trebaju samo gorušičino zrno vjere da bi tu vjeru mogli, na mjestima na kojima rade i u kojima žive, pronositi na dobro života i dobro domovine.”

U crkvi je nakon mise održan koncert “Zapamtite Vukovar!”, uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske, Zbora i orkestra Policijske akademije te hrvatskih dramskih i glazbenih umjetnika.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje pod sloganom “I reći ću vam samo još jednu stvar: Zapamtite Vukovar!” u Zagrebu već godinama organizira Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske, u suradnji s braniteljskim udrugama.