Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica za biskupa Marka Culeja o 16. obljetnici smrti

Varaždin (IKA)

Varaždinska biskupija spomenula se u petak, 19. kolovoza 16. obljetnice smrti svog prvog biskupa Marka Culeja. Tim je povodom njegov nasljednik, umirovljeni biskup Josip Mrzljak predvodio misu zadušnicu u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu.

Uz biskupa Mrzljaka misu su suslavili mons. Antun Perčić, mons. Ivan Miklenić, preč. Damir Bobovec, preč. Marko Đurin, preč. Stjepan Najman, preč. Ivan Rak, vlč. Petar Mlakar i vlč. Marko Domiter.

„Danas smo ovdje u katedrali koja čuva zemne ostatke prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja preminulog na današnji dan prije 16 godina. Ovdje smo ne samo zato da bismo iskazali počast njegovim zemnim ostacima nego da bismo učvrstili svoju vjeru u uskrsnuće, da bismo učvrstili svoju vjeru u Isusa koji je život i u kojem, vjerujemo, živi biskup Marko“, rekao je uvodeći u misno slavlje biskup Mrzljak.

U homiliji okupljenim vjernicima, prijateljima i rodbini pokojnog biskupa Culeja, biskup Mrzljak spomenuo se 25. obljetnice osnutka Varaždinske biskupije koja se obilježava. „Slavlje jubileja prigoda je osvrnuti se na proteklo vrijeme i Bogu zahvaliti, prepoznati Božja djela, ono dobro što Bog preko ljudi čini“, rekao je biskup Mrzljak podsjećajući na riječi svetog Ivana Pavla II. uoči velikog jubileja 2000. godine.

„Osvrćući se na srebrni jubilej Varaždinske biskupije spominjemo se na poseban način i njezinog prvog biskupa Marka Culeja“, nastavio je mons. Mrzljak. „Kao čovjek koji je bio poglavar u Bogosloviji, kao čovjek s iskustvom u župničkoj i biskupskoj službi biskup Marko je znao što treba činiti. Znao je da treba u prvom redu biti bliz ljudima, posebno svojim svećenicima kako bi oni bili uz ljude na svojim župama te da tako Biskupija bude živa zajednica Božjega naroda, a ne samo pravna ustanova“, rekao je biskup Mrzljak prisjetivši se brojnih pohoda župama, onih službenih, ali i privatnih posjeta svećenicima biskupa Culeja kako bi ih podržao i hrabrio. Mons. Culej bio je svjestan kako je svećenik potreban svakom čovjeku te su mu na srcu bila duhovna zvanja za koja je molio, podupirao ih i promovirao, svjestan da po svećenikovom djelovanju, misi u župama, kapelama i vjerničkim zajednicama širom biskupije vjernici imaju pristup Kruhu života jer važno je da euharistija bude blizu čovjeka, napomenuo je biskup Mrzljak.

Nadalje je kazao kako je slaveći srebrni jubilej Varaždinske biskupije važno zahvaliti za sve one koji su uvidjeli potrebu osnivanja biskupije, posebno kardinal Franjo Kuharić koji je s drugim biskupima i suradnicima uvidio da je potrebno podijeliti veliku Zagrebačku nadbiskupiju kako bi biskup i svećenici mogli biti bliže ljudima.

Biskup Culej brinuo je o novim zvanjima, mladim svećenicima, iskusnim župnicima, ali je od prvog dana biskupije skrbio i za dostojanstvenu starost svećenika koji nakon požrtvovne svećeničke službe, nerijetko obilježene usamljenošću, imaju Svećenički dom u kojem se osjećaju doma, u kojem se o njima brine i u kojem se osjećaju kao zajednica, rekao je biskup Mrzljak koji je i sam korisnik Svećeničkog doma u Varaždinu.

Na kraju je podsjetio kako je „važno, dok obilježavamo jubilej, prepoznati Boga na djelu, Božju dobrotu koja nam dolazi po ljudima koji su otvoreni Gospodinu i šire njegovu ljubav i dobrotu kao što je to činio blagopokojni biskup Marko“, zaključivši: „Dok molimo za njega, vjerujem da i on nas prati svojim molitvama vječnosti, iz života u kojega je duboko vjerovao i kojeg uživa“.