Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica za biskupa Pavla Žanića

Mostar (IKA/KTA)

Spomen slavlje za svoga prethodnika, koji je preminuo na taj dan 2000. godine u Splitu, predvodio je 11. siječnja u mostarskoj katedrali biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić.

Istaknuo je kako su se svih dosadašnjih 18 godina sjećali mons. Žanića na taj dan a kroz prošlu godinu posvetili mu i svih 12 mjeseci, tj. cijelu Jubilarnu godinu spomena na sve što je poduzimao i provodio u Crkvi za duhovno dobro vjernika. Biskup Perić zatim je u propovijedi podsjetio na događaje posvećene biskupu Žaniću, prenosi portal nedjelja.ba.

„Od svibnja 2017. do svibnja 2018. navijestili smo Godinu biskupa Žanića i crkveno obilježili stoljetnicu njegova rođenja, s posebnim osvrtom na njegovo biskupsko djelovanje. Željeli smo to učiniti na način dostojan poštovanoga biskupa koji je 1971. – po Papinu izboru i dekretu – došao iz mirna Splita u nemirnu Hercegovinu, zamijenivši rektorsku službu nad 124 sjemeništarca s biskupsko-koadjutorskom službom nad 180.000 vjernika. Najprije kao koadjutor do 1980., zatim kao ordinarij hercegovačkih biskupija do 1993.“, rekao je biskup Perić.

Također su svakoga mjeseca objavili poseban prilog od 12 stranica o Žanićevu crkvenom djelovanju u Hercegovini. „Zamolili smo petnaestoricu proučavatelja njegova djela, koji su na temelju arhivske i druge građe, provjereno i pouzdano, u Crkvi na kamenu, iz broja u broj, prikazivali određeno zadano područje: njega kao dobroga pastira, osnivatelja Crkve na kamenu, promicatelja kršćanske obitelji, zauzimatelja za misijsko poslanje Crkve, za duhovna zvanja, kao utemeljitelja biskupijskoga Caritasa, Teološkoga instituta, graditelja crkvenih institucija, čovjeka neustrašiva duha prema komunizmu i angažirana rješavatelja hercegovačkoga slučaja i proučavatelja međugorskoga fenomena“, naveo je biskup, podsjetivši kako su svi prilozi sabrani i potom je priređen zbornik naslovljen Žanićevim svećeničkim i biskupskim geslom „U vjeri, nadi i ljubavi“, koji je izišao iz tiska prošloga svibnja, a potom i predstavljen javnosti.

„Druga je nakana bila da tijekom Jubilarne godine poduzmemo akciju i prenesemo biskupove zemne ostatke iz Kaštel Novoga s otvorena groblja u kriptu katedrale u Mostaru. To smo učinili lani, 2. svibnja, točno na godišnjicu njegova biskupskoga ređenja u Mostaru 1971.“, rekao je mons. Perić, dodavši: „Drago nam je da imamo prilike, ulazeći u kriptu sjetiti se u molitvi i njega i pokojnoga nadbiskupa Petra i biskupa Marka, koji su u neka doba, sva trojica, od 1971. do 1980., zajednički služili ovim biskupijama, svaki prema svojoj crkvenoj ulozi i stupnju“. Spomenuo je i objavljenu Spomenicu biskupu Žaniću u čast te istaknuo „zahvalnost Bogu za sve ono što je biskup Pavao činio u vjeri, nadi i ljubavi u Crkvi“, prenosi mrežna stranica hercegovačkih biskupija.

Ključne riječi:
Mostar Perić zadušnica žanić