Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica za dvanaestoricu hrvatskih redarstvenika

Vinkovci (IKA)

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan u suslavlju četvorice svećenika, predvodio je u četvrtak 2. svibnja u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima misu zadušnicu za dvanaestoricu hrvatskih redarstvenika, pripadnika Specijalne policije Vinkovci, koji su 2. svibnja 1991. godine mučki ubijeni u Borovu Selu.

Tumačeći Evanđelje za taj dan u kojem Isus svojim slušateljima kaže: „Radite ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni“, msgr. Bogdan je u propovijedi istaknuo: „Mnoštvo nije očekivalo ovako zahtjevnu repliku i pouku Isusovu koja je smirivala njihov entuzijazam i traženje zemaljske hrane, a poučava ih u nečem dubljem, uzvišenijem. Čovjek je stvoren za ovu zemlju, ali on je stvoren i za vječnost. U svjetlu ovih riječi, molitveni spomen pokojnih redarstvenika, branitelja i uopće svih pokojnika ima svoj duboki smisao i trajnu vrijednost. Iz Isusova stava i nauka sasvim je razumljivo da se borimo za bolji život, prosperitet, bolji standard u našim obiteljima, društvu, državi, u Lijepoj našoj. On se brine za cjelovitog čovjeka, integralnog čovjeka, svakog pojedinca. Svatko je za njega važan. Kao i kod njegovih suvremenika trajna je opasnost i za nas da nas nevolje, egzistencijalni problemi, brige i križevi ograniče samo na materijalno. To nije dovoljno. Treba raditi za hranu koja ima život vječni kao što je više puta ustvrdio Isus: Ne živi čovjek samo o kruhu nego od svake riječi koja izlazi iz Božjih usta. Posebice, tražite Kraljevstvo Božje i Njegovu pravednost. Ostalo će Vam se nadodati. Kao kršćanski vjernici, pozvani smo izgrađivati s ljubavlju vlastitu zemaljsku domovinu, znajući u vjeri, da smo stvoreni za vječnu Domovinu.“ Prije završnoga blagoslova domaći župnik msgr. Tadija Pranjić je rekao kako je 2. svibnja 1991. godine bio dan kada je plakala cijela Hrvatska. „Nosimo u svojim molitvama i u svome sjećanju dvanaestoricu hrvatskih redarstvenika“, poručio je msgr. Pranjić.

Biskup Jure Bogdan, misa zadušnica za dvanaestoricu hrvatskih redarstvenika. Foto: Snježana Kraljević

Pjevanje su predvodili Policijska klapa „Sv. Mihovil“ iz Splita i domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s voditeljicom i orguljašicom Dubravkom Vukovarac.

U Borovu Selu prije 28 godina ubijeni su i masakrirani vinkovački redarstvenici: Stipan Bošnjak (1955.) iz Nuštra, Antun Grbavac (1961.) iz Nijemaca, Josip Culej (1966.) iz Jarmine, Mladen Šarić (1965.) iz Novih Jankovaca, Zdenko Perica (1965.) iz Nuštra, Zoran Grašić (1969.) iz Otoka, Ivica Vučić (1961.) iz Vinkovaca, Luka Crnković (1970.) iz Otoka, Marinko Petrušić (1966.) iz Tovarnika, Janko Čović (1965.) iz Ivankova, Željko Hrala (1968.) iz Ivankova i Mladen Čatić (1971.) iz Županje.