Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica za jaskanskog župnika i dekana Stjepana Rožankovića

Jastrebarsko (IKA)

Veliki broj svećenika i vjernika okupio se u četvrtak, 25. lipnja na misi zadušnici za jaskanskog župnika i dekana preč. Stjepana Rožankovića, koji je umro prije tri mjeseca, a zbog pandemije koronavirusa njegovi ga vjernici nisu mogli ispratiti na posljednji počinak. Misu zadušnicu u dvorištu župne crkve Svetog Nikola biskupa u Jastrebarskom predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Preč. Stjepan Rožanković proveo je u Jastrebarskom gotovo 20 godina i ostavio neizbrisiv trag u životu jaskanskih vjernika i svih žitelja jaskanskog kraja.

U propovijedi biskup Šaško naglasio je pokojnikovu jednostavnost, skromnost i poniznost te njegov nesebičan i plodonosan rad za dobrobit svoje župe i svojih vjernika, s kojima se u radosti veselio, a u žalosti tugovao.

Posebno osjećajan govor održao je na kraju mise njegov donedavni najbliži suradnik župni vikar vlč. Filip Marić. „Prečasni Stjepan bio je samozatajan i skroman čovjek, svećenik ‘zlatnog srca’. Učinio je neizmjerno mnogo na obnovi župne crkve, uređenju pastoralnog centra, a prerana smrt spriječila ga je u dovršenju uređenja unutrašnjosti crkve, čemu se naročito veselio“.

Od pokojnog župnika Rožankovića u ime Župnog pastoralnog vijeća i svih vjernika oprostila se Smiljana Popović, a uime okupljenih svećenika vlč. Ivan Žmegač, njegov kolega iz studentskih dana na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. On se prisjetio druženja u vrijeme školovanja, Stjepanove ljubavi prema nogometu, a posebno mlade mise u Gornjoj Bučici 1991., neposredno prije nego što su Stjepanovi roditelji morali u progonstvo pred neprijateljskom agresijom.

Na misi zadušnici pjevao je župski zbor pod ravnanjem s. Paule Puzjak sa solistom Marijanom Klemenićem. Evanđelje je otpjevao vlč. Ivan Bingula, misna čitanja pročitale su Petra Celić i Antonija Vitković, a ministrante je predvodio Dragutin Roić.

Preč. Rožanković svoju svećeničku službu započeo je kao župni vikar u Župi svetog Vida u Brdovcu od rujna 1991. do kolovoza 1995. Potom je imenovan upraviteljem Župe Presvetog Trojstva u Barilovićkom Cerovcu, gdje je službovao od rujna 1995. do kolovoza 2001. Za upravitelja Župe svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom imenovan je 26. kolovoza 2001. Bio je i upravitelj Župe svetog Jurja u Plešivici od rujna 2007. do kolovoza 2009. te od kolovoza 2012. do kolovoza 2019. Za dekana Jastrebarskog dekanata biran je tri puta.

Jaskanci su se od svojeg pokojnog župnika oprostili i u subotu, 27. lipnja, misom u njegovom rodnom mjestu, Gornjoj Bučici, te molitvom na njegovom grobu.