Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica u Krku

Zagreb (IKA)

Na Staru Godinu, 31. prosinca, krčki biskup mons. Ivica Petanjak predvodio je koncelebrirano slavlje Mise zahvalnice za godinu koja je na izmaku.


U izrečenoj propovijedi poručio je okupljenima: Svaka je godina plod Božje ljubavi i odraz njegovog božanskog života koji se ne prestaje utjelovljivati i darivati svakom vremenu i svim generacijama. Zato bi se i naša godina morala mjeriti po količini i kvaliteti ljubavi koju smo u nju unijeli: koliko sam znao ljubiti, jesam li htio ljubiti, koliko sam sebe ugradio u ono što sam živio?

Ljubav je kao lov, kao traženje i istraživanje, i ide puno dalje od onog što se vidi; omogućuje onom koji ljubi i koga se ljubi da otkrije u sebi i u drugima toliko svjetla koje je negdje zarobljeno ili prekriveno oblacima i omogućuje da to svjetlo zasja u svem svom sjaju. Zato je svaki oblik prave ljubavi povezan s naporom, žrtvom, odricanjem, znojem.
Sve je to ugrađeno u vrijeme i u godinu u kojoj smo nastojali druge podnijeti, ali i poduprti. Zato smo od svake podnesene žrtva, koja je prožeta ljubavlju, mi prvi nešto naučili i njome se okoristili.

Vrijeme koje nam je darovano, vrijeme je Božje objave i vrijeme u kojem se ostvaruje naše spasenje.

Vrijeme nam je potrebno kako bismo upoznali Boga i kako bismo kroz njega upoznali sami sebe: tko smo i zašto smo na ovom svijetu.
Zahvaljujemo Gospodinu zato što on na čudesan način upravlja ovim svijetom i njezinom poviješću, ali i poviješću svakoga od nas.
Hvala mu što nam se objavljuje postupno, vodeći računa o našim intelektualnim i duševnim sposobnostima i raspoloženjima, jer kad bi nam se objavio sav od jednoć njegovo svjetlo bi nas oslijepilo i uništilo. Zato nam daje na kapaljku, dozirano, kako bi nas malo po malo privikavao.
Vrijeme bez Boga, samo je izmjena lijepih i ružnih dana i trenutaka, od kojih jedne želimo zapamtiti, a druge što prije zaboraviti. Vrijeme bez Boga je samo jedna kronika događaja koje će svatko tumačiti na svoj način.
Trebalo bi ipak na trenutak zastati, prisjetiti se onoga što je obilježilo ovu godinu i iz nje izvući bar malu pouku za novu godinu i za vrijeme koje je pred nama, kako se ne bi sve pretvorilo samo u cikličko vrćenje i začarani krug bez izlaza, nego da vrijeme u kojem Bog djeluje među nama, ima svoj početak, rast i razvoj i sretan završetak u vječnosti.