Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica u povodu prve obljetnice pohoda pape Franje Sjevernoj Makedoniji

Skoplje (IKA/KTA)

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. dr. Kiro Stojanov predvodio je u četvrtak, 7. svibnja u katedrali u Skoplju misu zahvalnicu prigodom prve obljetnice apostolskog pohoda pape Franje u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Zbog pandemije uzrokovane zaraznim virusom, misa je slavljena bez naroda. Sudjelovale su samo Bogu posvećene osobe različitih kongregacija, te župnik don Davor Topić i biskupijski kancelar o. Marjan Ristov.

U homiliji biskup Stojanov osvrnuo se na susret koji je održan u virtualnom zajedništvu toga dana preko videokonferencije prigodom prve obljetnice Papina dolaska, a kojem su svjedočili sudionici iz Sjeverne Makedonije i regije. „Nazivajući našu zemlju mostom između Istoka i Zapada i mjestom susreta mnogih kultura Sveti Otac se osvrnuo na bogatu povijest i prisutnost kršćanstva koje datira iz apostolskog vremena na ovom području. Istaknuo je da je veliko kulturno bogatstvo Makedonije dragocjeno i vrijedno nasljeđe, odnosno etnička i vjerska raznolikost što je plod bogate povijesti. Komentirajući religiozno i etničko bogatstvo Sjeverne Makedonije, Papa je istaknuo da je različitost stvorila mozaik u kojem je svaki kamenčić neophodan za originalnost i ljepotu cijele slike“, rekao je.

Biskup Stojanov se u homiliji dotaknuo pojedinih dijelova susreta i trenutaka koji će ostati trajno nadahnuće i hrana generacijama, ističući da Papin duh i poslije jedne godine živi među njima i živjet će.