Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zaziva Duha Svetog i otvaranje sinodalnog hoda u Varaždinskoj biskupiji

Varaždin (IKA)

Varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je u nedjelju 17. listopada u varaždinskoj katedrali misu prigodom otvaranja biskupijske razine Biskupske sinode koja je ujedno bila i misa zaziva Duha Svetoga za početak nove školske i akademske.

U uvodu u misno slavlje poručio je kako se činom svečanog ulaska u katedralu u procesiji željelo simbolično izreći da su ljudi, Crkva na putu koja želi putovati prema onome što je bolje, prema svom konačnom cilju. Misom zaziva Duha Svetoga simbolično započinje i hod studenata i profesora. Biskup je poželio da hode zajedno, jedni druge podržavaju a Duh Sveti da bude ona snaga koja će voditi, jačati, davati ono što je potrebno na putu. Osim na sinodalni hod na koji Crkvu poziva papa Franjo, biskup Radoš podsjetio je i na 25. obljetnicu Varaždinske biskupije.
 
U homiliji mons. Radoš podsjetio je kako je želja Svetog Oca da Crkva iznova posvijesti sebi da je ona Crkva na putu, da je obitelj koja zajedno putuje prema cilju. „I dok putuje ona i uči. Tema sinodalnoga hoda je: Zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Želja je da se iskustvo iz cijele Crkve slije do listopada 2023. na jedno mjesto i da to bude baština Crkve. Ne da se pretoči u jedan dokument koji će izići, nego da bude bilo koje će teći dalje. Osvježiti Crkvu, izmijeniti iskustva, pokrenuti ono što je stalo i ići dalje. Naprijed. I mi to imamo potrebu ovdje u našoj mjesnoj Crkvi. Ova Crkva živi 25 godina. I nakon 25 godina potrebno je baciti pogled unazad da zahvalimo Bogu na onome što je  učinio –  ta sve što je dobro, On je to učinio. Da vidimo koje nam puteve sada otvara, na što nas Bog ‘nanovo sili, prisiljava’: da idemo, hodimo, naviještamo evanđelje“, istaknuo je biskup.

Poručio je i kako je želja zazvati blagoslov na zajednički hod profesora i studenata. „Profesori su oni koji svojim autoritetom daju i omogućuju da student raste. Da od onoga koji tek dolazi, koji upisuje, koji još ne zna ni osnove za nekoliko godina učine dobroga profesora, nastavnika, da dadnu kruh u ruke“, poručio je mons. Radoš.

U nastavku je nabrojao i pojasnio deset tema koje papa Franjo stavlja pred Crkvu u ovom sinodalnom hodu o kojima želi da se progovori, a koje su uvijek aktualne u životu Crkve. Tu je najprije tema suputnika – u Crkvi su svi suputnici te jedni drugima trebaju biti na pomoći. Druga tema je osluškivanje – da čujemo drugoga bez predrasuda, da čujemo i osjetimo svijet drugih i drugačijih. Treće, kaže Papa, treba uzeti riječ, a biskup Radoš pojašnjava: „Riječ koju mi savjest stavlja u usta izreći na pravi način. Ne bojati se govoriti, komunicirati. Ono što Crkva u sebi nosi, to mora izaći. Ne može ostaviti samo za sebe. Ono što kršćanin u sebi nosi, to mora izreći. Nije dovoljno da ima samo za sebe.“

Papa Franjo potom kaže da je Crkva zajednica vjernika koja slavi –  Riječ Božju. „Da uživamo u ljepoti riječi Božje i da uživamo u ljepoti onoga što nam Bog daje. Sebe. Daje nam sebe u euharistiji, u kruhu“, rekao je biskup Radoš. Papa Franjo poziva i na produbljenje suodgovornosti u Crkvi. Svi su pozvani biti učenici Isusovi, biti misionari, tamo gdje žive, rade, da nose i predaju ono što je Bog stavio u njihovu dušu. Papa želi da se govori o dijalogu u Crkvi i društvu – u pravom, istinskom dijalogu osobe međusobno rastu. Iskreni, otvoreni razgovor u prisutnosti Božjoj pročišćuje ono što nije potrebno da bi ostalo samo ono što izgrađuje, što povezuje i što je sveto.

Papa želi da se govori i o vlasti, suodgovornosti u Crkvi. „Crkva nije ljudska tvorevina. Duh je Sveti Onaj koji pravi razliku, koji daje da možemo vidjeti, osjetiti što je dobro, što je loše. On je i snaga da možemo odlučiti u Crkvi. Da možemo odlučiti se za ono što je dobro“, poručio je biskup Radoš te dodao i posljednju temu koju predlaže Papa: odgoj za zajednički hod. „Naučili smo se sami biti, sami kročiti. Ma moramo se odgajati da možemo zajedno hoditi. Jer Onaj koji hodi s nama, želi da hodimo mi zajedno jedni s drugima“, rekao je mons. Radoš te nastavno na ovu temu protumačio izvještaj iz evanđelja koji govori o Isusu na putu prema Jeruzalemu, mjestu Njegove proslave. Na tom putu Isus nije sam nego sa svojim učenicima, koji putem postavljaju pitanja, štoviše, izražavaju svoje želje, prošnje, traže vlast. Pitanja treba postavljati, a prirodno je i imati želje, molitve, tražiti od Gospodina, no Gospodin uvijek potiče otkriti Božju volju. I Isus je došao vršiti volju Oca svoga, kazao je mons. Radoš.

„Dobro je čuti i ono što mi Gospodin kaže, jer će ponekad ispraviti moja traženja i moje želje radi moga dobra… Ponekad trebamo reći Gospodinu neka ne ispunjava naše molitve, nego nek’ nam da ono što je najbolje za nas“, poručio je između ostalog, tumačeći evanđelje, varaždinski biskup. Podsjetio je još i kako je Isusov, odnosno put Crkve, njegovih učenika, uvijek uzak put, ali je takav put ujedno i put spasenja. Sve okupljene biskup je potaknuo da uvijek izabiru taj i takav put.

„Širokim putem je jednostavno ići. Ako sve uzmem, ako se ničega ne odreknem, ako činim ono što mi je sada drago, što mi je jednostavnije, što mi je lakše, nikada neću doći do ispunjenoga indeksa i do one svečane diplome. Ali ako idem uskim putem odricanja, truda, svakodnevnoga učenja. Ako idem tako da u sebi imam red, izabirem ono što je dobro, korisno, tada će i uspjeh biti zagarantiran. To je Kristov put i Krist vam na tom putu daje snagu. Kaže i u tome budite moji učenici i pođite tim putem“, naglasio je mons. Radoš, te zaključio homiliju riječima: „Draga braćo i sestre, neka nam Gospodin svima dadne dobar hod. Nama ljudima Crkve da idemo onim stazama koje nam je Gospodin već zacrtao i sada nam kaže: ‘Idite tim putem’. Vama, dragi profesori, da idete tim uskim putem, putem koji će ove mlade ljude učiniti dobrim, sutra, profesorima i dobrim ljudima. To je vaš zadatak. Vama dragi studenti, da izabirete svjesno i slobodno uski put koji će vas dovesti do cilja. Da budete obrazovani ljudi. Da budete ljudi koji u sebi nose sve one vrline koje čovjek treba imati.“

Nakon popričesne molitve, okupljena zajednica u katedrali izmolila je molitvu za sinodu Stojimo pred Tobom, Duše Sveti. Studentski kapelan u Varaždinskoj biskupiji Hrvoje Damiš na kraju misnog slavlja zahvalio je biskupu Radošu što je predslavio ovo misno slavlje na početku nove akademske godine koje je ujedno bilo otvorenje sinodalnog puta Crkve u Varaždinskoj biskupiji. Pozdravio je i umirovljenog biskupa Josipa Mrzljaka, kao i sve prisutne svećenike te, u službi studentskog kapelana, osobito pozdravio sve članove akademske zajednice: dekana, prodekana, profesore te studente. Podsjetio je kako je službu studentskog kapelana preuzeo prošle godine u ovo vrijeme, no s obzirom na pandemiju do sad se nije puno toga moglo ostvariti. Pa ipak, s ovom misom kreće s voljom i u taj aspekt pastorala u Varaždinskoj biskupiji te je studente pozvao na redovite susrete četvrtkom, u Pavlinskoj 4, u prizemlju, s početkom u 20 sati. “Kako je biskup u propovijedi napomenuo jedna od tema sinodalnog puta Crkve je biti suputnici, pa evo, studentski kapelan je ni više ni manje nego suputnik studentima, na ponekad doista uskom putu i prema uspjehu, ali i prema svetosti na koju smo svi pozvani”, poručio je studentima vlč. Damiš.
 
Predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec pozvao je sve studente i da se pridruže aktivnostima u organizaciji Ureda te je već sada najavio Holywin, 31. listopada, kao i adventsku duhovnu obnovu u prosincu pod nazivom “Četvrtkuj advent u katedrali”. Pozvao ih je i da se pridruže Zboru mladih Varaždinske biskupije kao i na sudjelovanje u sportskim događanjima: Katoličkoj malonogometnoj ligi za momke te odbojke za djevojke. O svim informacijama i aktivnostima mladi i studenti mogu se informirati na web stranici i društvenim mrežama. Pjevanje na misi predvodio je Zbor mladih Varaždinske biskupije.