Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zaziva Duha Svetog za početak akademske godine na Hrvatskom vojnom učilištu i sinodalnog hoda u Vojnom ordinarijatu

Zagreb (IKA)

U crkvi sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu u utorak 26. listopada vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodio je svetu misu zaziva Duha Svetoga za početak akademske godine na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU), a tom misom također je započet sinodalni hod u Vojnoj biskupiji.

U zajedništvu s biskupom bili su generalni vikar i kapelan na HVU don Marko Medo, vojni i policijski kapelani iz Zagreba i o. Roko Bedalov OFM Conv. župnik na Svetome Duhu. Na misnom slavlju sudjelovali su zapovjednik HVU general-pukovnik Mate Pađen, zamjenik zapovjednika brigadni general Blaž Beretin, nastavnici, profesori, djelatnici i polaznici vojnog učilišta, djelatnici Vojnog ordinarijata i Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu u RH.

Biskup se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na Drugi vatikanski koncil i na biskupske sinode koje su plod Drugog vatikanskoga sabora.

“U povijesti Katoličke Crkve, od 1. st. do danas, održano je 21 opći crkveni sabor. Drugi vatikanski sabor, zasad posljednji opći sabor Crkve, svečano je otvoren u Rimu u bazilici sv. Petra 11. listopada 1962. godine. Saborska zasjedanja su s predviđenim stankama trajala tri godine. Na Saboru je sudjelovalo 2381 biskup iz cijeloga svijeta. Sudjelovali su gotovo i svi biskupi iz naše Domovine. U tri godine intenzivnog rada kroz četiri razdoblja dorađeno je i usvojeno 16 koncilskih dokumenata raznolikog sadržaja i vrijednosti. Biskupska sinoda trajna je institucija koju je osnovao papa Pavao VI. motu proprijem „Apostolica solicitudo“ 15. studenog 1965. s nakanom da održava i širi autentični koncilski duh. Ona je skup predstavnika katoličkog episkopata čija je zadaća pomagati savjetima Svetome Ocu u upravljanju Crkvom. Od 1967. kada je održana prva sinoda do danas održano je sveukupno 29 sinoda biskupa, i to 15 općih, 3 opće izvanredne te 11 posebnih”.

“Dana 10. listopada 2021. papa Franjo otvorio je novu biskupsku sinodu. Sinoda se održava na temu sinodalnosti kao glavnom putu života Crkve. Sinoda će se održati na tri razine. Prva razina sinodalnog hoda jest partikularna Crkva, proces na ovoj razini traje do travnja 2022. Druga razina sinode su crkvene pokrajine, biskupske konferencije (od rujna 2022. do ožujka 2023.) te kontinentalna razina (od ožujka 2023. do rujna 2023.). Posljednja razina sinode je ona u Vatikanu predviđena za listopad 2023. godine”, istaknuo je mons. Bogdan.

Vojni ordinarij je podsjetio na riječi pape Franje koji je dan prije otvaranja sinode istaknuo da je ona prigoda da Crkva postane mjesto gdje se svi osjećaju „kao kod kuće“, gdje svi mogu sudjelovati. Sinodalni hod daje nam uz to dobru priliku „postati Crkva koja je kadra čuti i slušati.“ Prilika je to za Crkvu da postane „Crkva blizine“. Foto: HVU/ M. Sever.