Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zaziva Duha Svetoga na početku akademske godine u Novom Sadu

Novi Sad (IKA)

Župnik župe Imena Marijina mons. Attila Zsellér zajedno s kapelanima Nebojšom Stipićem i Gaspárom Józsa, slavio je u srijedu 13. listopada euharistiju u novosadskoj župnoj crkvi Imena Marijina sa zazivom Duha Svetoga na početku nove akademske godine.

Na misi su sudjelovali studenti katolici koji studiraju na Sveučilištu u Novom Sadu, kao i pojedini srednjoškolci, roditelji i profesori te ostali vjernici iz centralne novosadske župe.

Na početku misnoga slavlja predvoditelj je pozdravio vjernike na hrvatskom i mađarskom jeziku, naglasivši nakanu ove mise, koja je ustaljena na početku listopadskog ciklusa obrazovanja. Župnik je propovijedao na mađarskom, a kapelan Stipić na hrvatskom jeziku.

„Nalazimo se u vremenu vladavine mnoštva informacija. Na papiru je velika pismenost, ali kao da u praksi nema plodova učenosti i znanja: smirenosti, umnosti, razumijevanja, mira, sklada i ljubavi. U svijetu vladaju histerija, agresija, bahatost i površnost. Danas se molimo za vas iz mlađih generacija, da na vas siđe Duh Sveti koji će svojim darovima sve vas prosvijetliti i dati vam veliku zadaću: ispraviti krivu Drinu prethodnih generacija, da prije svega budete prijatelji i ljudi“, kazao je Stipić. „Bez tog Duha“, nastavio je on, „naizgled ćemo imati diplomu, škole, preneseno znanje. Bivat ćemo naizgled učeni i priznati kao poznavatelji, ali u praksi bit ćemo jedan veliki Isusov ‘Jao!’. Zašto ‘Jao’? Danas se informacija pretvorila u dezinformaciju, a umjesto pismenosti vlada funkcionalna nepismenost. Mjesto knjižnica danas vladaju web tražilice, a učionice se sve više zamjenjuju noćnim klubovima. Umjesto odgovornosti, svi mašemo osobnim slobodama. Ovakvo (ne)znanje stječe se u mraku. Noću se gledaju clipovi sačinjeni od mnoštva površnog znanja ili ispraznog sadržaja. Takvo znanje je sve više ‘rekla-kazala’. Plodovi svega toga su nepoštivanje autoriteta“.

On je poručio mladima da uče i upijaju znanje. „Uz pomoć njega, vaša mašta i kreativnost bit će veće i bogatije. Znanje će vam otkriti novi svijet vrijedan divljenja i čudnovit. Znanje je alat vašeg razuma, a razum je moć duše. Prvi ‘doktor kršćanstva’, sv. Klement Aleksandrijski, zapisao je da su duši svojstvene tri sile: razum, želje i sposobnosti. Danas molimo Duha Svetoga da nas osposobi za ovo veliko djelo, da naš razum bude Bogom prosvijetljen, da naše želje budu one plemenite, a da svoje sposobnosti iskoristimo za slavu Božju i dobro svakog čovjeka. Vi ste pozvani da budete svjetlo i nema opravdanja da to ne budete, jer Bog je u svakog od Vas stavio mnoge talente. Svoju vjeru ćete svjedočiti učenjem, polaganjem ispita, dobrim savjetima i prijateljstvom, dobrim primjerom i zahvalnošću na svemu, čak i onda kada je teško“, zaključio je Stipić.

Nakon pričesti je otpjevan himan „O dođi, Stvorče“, a župnik je, izmolivši blagoslov za studente i djelatnike učilišta, poškropio vjernike blagoslovljenom vodom. Na liturgiji je pjevao dvojezični zbor mladih ove župe, koji je uvježbao ravnatelj i župni zborovođa David Bertran, koji je i svirao, zajedno s Klárom Sóti. Nakon euharistije, međusobno upoznavanje i druženje je nastavljeno uz domjenak u župskoj vjeronaučnoj dvorani.

Novosadsku studentsku populaciju čini oko 60.000 studenata, uglavnom iz Srbije i BiH, te Crne Gore i Hrvatske. Među njima je i znatan broj katolika rimskog i bizantskog obreda, koji se redovito susreću na župnim katehezama i susretima srijedom u ovoj župi, koje vodi vlč. Stipić.