Budi dio naše mreže
Izbornik

Mise hrvatskih biskupa u rimskim bazilikama tijekom pohoda „Ad limina“

Rim (IKA )

Prigodom pohoda „Ad limina apostolorum” biskupa članova Hrvatske biskupske konferencije od 12. do 17. studenoga biskupi će slaviti mise u rimskim bazilikama i u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.

U nedjelju 11. studenoga u 18 sati u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima biskupi će u zajedništvu s hrvatskom rimskom zajednicom proslaviti blagdan sv. Nikole Tavelića te sudjelovati na jesenskom susretu hrvatskih rimskih studenata. Koncelebriranu misu na hrvatskome jeziku predvodit će riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, a propovijedat će šibenski biskup Tomislav Rogić.

U ponedjeljak 12. studenoga u 7.30 sati biskupi će slaviti misu u bazilici Sv. Petra, na oltaru pokraj groba sv. Petra. Nakon mise biskupi će otkriti ploču-zahvalnicu za sva djela papa i Svete Stolice za hrvatski narod. Ploča je na latinskom, a nalazi se na lijevom zidu u hodniku koji vodi iz bazilike u sakristiju.

U srijedu 14. studenoga u 15.15 sati biskupi će slaviti misu u bazilici Sv. Ivana Lateranskog.

U petak 16. studenoga u 16.30 sati biskupi će slaviti misu u bazilici Sv. Pavla izvan zidina.

U subotu 17. studenoga u 9.30 sati u bazilici Svete Marije Velike misu će predvoditi zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Nakon euharistijskog slavlja, otkrit će u krstionici bazilike ploču koja je isklesana na glagoljici te na hrvatskom i talijanskom jeziku. Na ploči se navodi kako je upravo na oltaru Svete Marije Velike papa Hadrijan II., slaveći misu zajedno sa svetom braćom Konstantinom Ćirilom i Metodom, položio na oltar liturgijske knjige na starocrkvenoslavenskom jeziku i tako odobrio njihovu uporabu u liturgiji.

Ključne riječi:
biskupi pohod "Ad limina" Rim