Budi dio naše mreže
Izbornik

Misijska večer u šalatskom sjemeništu

Zagreb (IKA)

Dan uoči Misijske nedjelje u subotu 23. listopada u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu održana je tradicionalna misijska večer.

Prijatelje Sjemeništa pozdravio je rektor preč. Matija Pavlaković, istaknuvši kako je ovaj susret način na koji Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu želi u mjesecu listopadu pridonijeti rasplamsavanju osjećaja za važnost misijskog poslanja Crkve.

Posebno pozdravivši nacionalnu ravnateljicu Papinskih misijskih djela u RH s. Ivanu Margarin, FDC te zahvalivši sjemeništarcima za sav trud koji su utkali u osmišljavanje i realizaciju programa, pozdrav je uputio i okupljenim prijateljima Sjemeništa rekavši: „Želim iskrenu dobrodošlicu na šalatski brijeg, u ovo ‘Sjemenište malenih’, koje nas, nakon razornih potresa iz 2020. godine te još uvijek vidljivih ranâ na čitavom kompleksu, iznova okuplja usprkos aktualnoj pandemiji koronavirusa, u predvečerje Misijske nedjelje kako bismo u zajedništvu s čitavom Crkvom odgovorili na poziv i poruku pape Franje za Svjetski dan misija 2021. koji glasi: ‘Ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo’ (Dj 4,20)“.

Pojasnio je da Sveti Otac želi da tema ovoga Misijskog dana bude prigoda za promoviranje različitih inicijativa misijske djelatnosti na svim područjima crkvenog života, a posebno molitve koja je duša misija te da Misijski dan potakne na razmišljanje o biblijskim i teološkim temeljima misija, o djelima ljubavi i na organiziranje konkretnih akcija suradnje i solidarnosti između Crkava. Zaključio je da ovu večer žele moliti za misionare i za potrebe misija, a taj poticaj žele podijeliti i s prijateljima sa Šalate.

U izlaganju s. Ivana Margarin predstavila je način djelovanja Papinskih misijskih djela u RH koja svoj središnji ured imaju u Zagrebu, no nadilaze nacionalni karakter, budući da su pod izravnom nadležnošću Pape i Kongregacije za evangelizaciju naroda. Prikazala je kako je nastalo svako pojedino od četiri Papinska misijska djela: Djelo za širenje vjere, Djelo svetog Djetinjstva, Djelo sv. Petra i Misijska zajednica. Poticaj za nastajanje ovih Djela uvijek je došao od neke konkretne potrebe, koja je dotakla nečije srce te bi se taj plamen ljubavi proširio, a s vremenom bi Crkva na najvišoj hijerarhijskoj razini stavila ‘Djelo’ pod svoje okrilje. Sestra Margarin istaknula je kako je svaki kršćanin već po primljenom sakramentu krštenja pozvan misijski djelovati u svojem okruženju, u čemu posebnu važnost imaju molitva i konkretna djela milosrđa.

Potom je prikazan dio iz dokumentarnog filma „Madrecitas“, koji prikazuje život i djelovanje sestara Službenica milosrđa, koje kao misionarke djeluju u Ekvadoru. Dirljivo je bilo čuti svjedočanstva nekoliko Hrvatica među njima, koje su kao redovnice osjetile misijski poziv, te ga ostvaruju u toj južnoameričkoj zemlji. Radost na njihovom licu, kad govore o misijskom radu, kao i ljubav i zahvalnost ljudi kojima tamo na različite načine služe, zorno su uprizorili konkretno ostvarivanje Evanđelja Isusa Krista te oplemenile srca svih prisutnih.

Uslijedilo je euharistijsko klanjanje u svečanoj sjemenišnoj dvorani koja je za tu prigodu postala crkvom jer, kao što je poznato, molitveni prostori dviju crkava unutar sjemenišnog kompleksa stradali su u prošlogodišnjim potresima te još nisu u funkciji za liturgijske obrede i slavlja. Euharistijsko klanjanje bilo je posvećeno molitvi za misionare diljem svijeta te za nova misijska zvanja. Kroz cijeli tijek misijske večeri i klanjanja izmjenjivale su se i glazbene točke koje su izvodili sjemeništarci uz gitare i pratnju klavijatura.

Nakon euharistijskog klanjanja nastavilo se druženje u prostorima Sjemeništa prigodom kojeg je bilo moguće kupiti misijske krunice i druge rukotvorine sjemeništaraca koje su pripremili za ovu prigodu. Sav prikupljen novac bit će namijenjen kao pomoć za potrebe misija.