Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje u povodu 505. rođendana sv. Terezije od Isusa

Bjelovar (IKA)

Iako su misije koje su se trebale održati u Župi sv. Terezije Avilske u Bjelovaru odgođene zbog novonastale situacije s epidemijom virusne bolesti COVID-19, u subotu 28. ožujka proslavljena je misa, uz pridržavanje svih izdanih uputa i mjera.

Misije u Župi sv. Terezije Avilske u Bjelovaru pod geslom „Sjetite se da Bog sve može“, koje su se trebale održati od nedjelje 21. ožujka 2020. pod vodstvom o. Branka Zebića i o. Mate Miloša (OCD) i imati svečani završetak u subotu 28. ožujka, na 505. rođendan sv. Terezije od Isusa, odgođene su za kasnije ove godine. Ali prvi dio, priprava kroz molitvu, traje od jeseni prošle godine. Cijela se župna zajednica duhovno pripravlja i otvara Duhu Božjem te kroz katehezu, molitvu, homiliju nastoji iz dana u dan crpiti nadahnuće iz Terezijinih misli i duhovnosti. Tako župljani u svojim domovima, prateći misu i pobožnosti preko medija, prateći i duhovne poticaje na župnoj web stranici ostaju trajno povezani sa svećenicima koji svakog dana u katedrali slave sv. Misu na nakane i za uspjeh misija i obnovu župe.

Uz pridržavanje svih izdanih uputa i mjera u subotu 28. ožujka je nakon službe čitanja i molitve jutarnje iz božanskog časoslova, proslavljena misa. Misu je predvodio Branko Fresl, župnik katedralne Župe sv. Terezije Avilske uz Josipa Benka i Luku Premelča, župne vikare i tri časne sestre Družbe Naše Gospe. U kratkom razmišljanju o krepostima koje sv. Terezija u Putu k savršenosti napominje svojim sestrama, župnik je naglasio da nas upravo te kreposti potpomažu u korizmenom hodu. „Ovdje se može uključiti i istinska poniznost, jer mi se čini da ova krepost i ona druga (odricanje) idu uvijek skupa. To su dvije sestre koje ne treba razdvajati. Tko ih bude imao slobodno može izaći u borbu s paklom… Neka se ne boji nikoga… Istina je da te kreposti imaju takvo svojstvo da se skrivaju od onoga tko ih posjeduje, tako da ih nikada ne vidi, niti vjeruje da ima ijednu, pa makar mu to i rekli… Mi molimo da naši župljani, ali i svi kršćani upoznaju, kako je ova korizma posebno vrijeme i kako u teškoćama, praznini ulica i trgova, odricanju od socijalnog kontakta, u udaljenosti od drugih, otkrivamo blizinu u Bogu, blizinu ljudskih srdaca, molitvenu blizinu, blizinu u pomoći onima koji nas trebaju, koje metri i kilometri ne mogu udaljiti.“

Podno oltarnoga kipa sv. Terezije Avilske i pred izloženom relikvijom sv. Križa župnik je zamolio zagovor svetice, čiji 505. rođendan vjernici slave kako bi istim žarom kao ona otkrivali milosno i milosrdno Lice Raspetoga, koji je i u ovim trenucima čovječanstva blizak svakom srcu.

U katedrali sv. Terezije Avilske u Bjelovaru svakog se dana slavi misa u 8 i u 19 sati, a pred Presvetim je molitva do 14 sati svakog dana, u kojoj se izmjenjuju svi od biskupa do svećenika koji djeluju u župi.