Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje u prigodi Dana grada Vinkovaca

Vinkovci (IKA)

Nadomak svetkovine sv. Ilije, proroka, zaštitnika grada Vinkovaca, svečano euharistijsko slavlje u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona, u nedjelju 18. srpnja, predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić, u nazočnosti predstavnika gradske vlasti.

Na početku misnoga slavlja podsjetio je kako čašćenje sv. Ilije, velikoga proroka Staroga zavjeta, seže u daleku prošlost i na ovim prostorima i u cijeloj Katoličkoj Crkvi. Misu je župnik prikazao za sve žitelje žive i pokojne, za sve poginule i nestale iz Vinkovaca. Pozdravljajući gradonačelnika Ivana Bosančića i sve djelatnike gradske uprave, mons. Pranjić im je čestitao blagdan, želeći da ih sv. Ilija štiti u njihovoj odgovornoj službi koju obavljaju, na dobro svih koji žive u gradu, a ta se briga, istaknuo je, osjeća na svakom koraku. „Svjedoci smo u posljednje vrijeme čudesnih događaja koje Europa nije pamtila, nego tek ovoga ljeta, osim pandemije koja se pojavila, čiji se kraj još ne vidi, tu su i velike oluje i poplave koje su poharale jedan dio Europe. U Njemačkoj, u državi koja je tako organizirana, vidjeli smo da je nestalo jedno cijelo selo sa 110 stanovnika. Nikoga nisu pronašli. Jednostavno ih je voda odnijela i glib koji se srušio na njihovo selo. Vidimo da oluje traju na sve strane, pa ćemo danas moliti sv. Iliju, našega zaštitnika, da nas sačuva od takvih teških katastrofa“, rekao je mons. Pranjić.

„Neka sv. Ilija čuva i blagoslovi grad Vinkovce, neka mu bude u pravom smislu zaštitnik. Mi ga poštujemo i štujemo, i konačno, crkva na Meraji, koja je stara više od deset stoljeća, govori o tome da su ljudi na ovim prostorima štovali sv. Iliju i u njemu su vidjeli velikoga zagovornika. I mi danas želimo iskazati počast sv. Iliju. Prikazujemo ovu misu za naš grad Vinkovce da živi u miru, slobodi, blagostanju, i za one, koji ga vode putem dobra, da kroz dane i godine koje slijede, osjetimo svi tu sreću i zadovoljstvo koje donosi blagdan sv. Ilije, proroka“, rekao je mons. Pranjić.

Članovi Udruge Vinkovački šokački rodovi bili su odjeveni u narodno ruho, a domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“, s voditeljicom i orguljašicom Dubravkom Vukovarac, prof., animirao je pjevanje. Prije završnoga blagoslova, župnik Pranjić je molio: „Neka nas sv. Ilija čuva od svih zala, pogotovo od lošega i zloga nevremena, koje je toliko nazočno u posljednje vrijeme i na prostorima europskoga kontinenta“.