Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje za hrvatske branitelje poginule na Velebitu

Sveto brdo/ Dušice (IKA)

Na prostoru Jurjevića stanova, kod Dušica podno Svetog brda na visini od 1260 metara, u subotu 4. lipnja susretom i misom obilježen je 5. pohod za hrvatske branitelje poginule na Velebitu. Misu je predslavio vojni kapelan iz Karlovca vlč. Ivan Blaževac.

Susret je okupio stotinjak sudionika, planinara i bivših branitelja koji su došli u okviru svojih udruga, a ove godine su nazočili i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske. O sigurnosti sudionika pohoda brinula je Stanica HGSS-a iz Gospića. Većina sudionika ovog susreta popela se na drugi po visini vrh Velebita Sveto brdo (1572 metara). U propovijedi je vlč. Blaževac poručio da čovjeka pokreće Duh Sveti, kao što je učinio apostole hrabrim ljudima da navještaju evanđelje i živog Boga, te dodao da je taj isti Duh nadahnjivao ljude koji su se na tome mjestu borili za Hrvatsku.

„Duh ih je nadahnuo da se bore protiv neprijatelja, ali i surove prirode. Taj je duh i vas nadahnjivao da se popnete na Sveto brdo i doživite ushit, kojeg su  doživjeli i branitelji braneći i oslobađajući domovinu. Taj je duh živio u narodu, no nažalost, zadnjih godina se javljaju novi duhovi materijalizma, liberalizma i neprirodnih obiteljskih zajednica. Svi ti duhovi čine loše naše narodu. Nekada nas je bilo oko 4,6 milijuna, a danas nas ima samo 3,8. Branitelji su znali zašto se obore, a mi njihovi sljednici to trebamo nastaviti. Mnogi narodi u svijetu se bore da budu veliki, a mi gledamo kao prevarit jedan drugoga. Trebamo pomagati bližnjemu i stvarati vrijednosti na kojima će se mladi učiti i nadahnjivati“, zaključio je vlč. Blaževac.

Misu su glazbeno animirali članovi HPD Gore. Svim sudionicima 5. pohoda obratio se prigodnim riječima i jedna od suorganizatora Josip Jopa Lukunić,  a na povratku sudionici su zastali kod spomen obilježja poginulim stanovnicima Svetog Roka, Ličkog Cerja, Ričica i Lovinca u Egeljcima. Ovaj već tradicionalni susret organizira HPD Gora iz Zagreba na čelu s predsjednikom Antonijem Mockom i glavnim inicijatorom Josipom Jopom Lukinićem kao i Specijalna jedinica policije Grom PU karlovačke na čelu s predsjednikom Mirom Palajsom.