Budi dio naše mreže
Izbornik

Misom i molitvom obilježena 17. obljetnica smrti o. Celestina Tomića

Zagreb (IKA)

U bazilici Sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu euharistijsko slavlje povodom 17. obljetnice smrti o. Celestina Tomića, OFM Conv., u subotu 23. rujna predvodio je novoimenovani vicepostulator kauze o. Celestina Tomića i župni vikar Župe Bezgrešnog Srca Marijina u Vinkovcima, fra Franjo Čolakovac u zajedništvu s fra Zlatkom Vlahekom, tajnikom Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Josipom Petonjićem, gvardijanom Samostana Svetoga Duha, fra Ivanom M. Lotarom, župnikom i rektorom bazilike sv. Antuna Padovanskog i ostalom subraćom.

Na početku euharistijskog slavlja, fra Zlatko Vlahek, tajnik Provincije je u ime provincijalnog ministra fra Miljenka Hontića pozdravio je novoimenovanog vicepostulatora, naglasivši važnost i odgovornost te službe.

U prigodnoj homiliji, fra Franjo je naglasio, kako je o. Tomić bio je skroman, jednostavan, blag, dobar, pobožan čovjek, uvijek nasmijan unatoč različitim kušnjama na koje je nailazio. Te vrline koje su ga krasile i ostale trajno upečatljive, zalog su na kojem počiva uvjerenost u duboku vjeru o. Celestina koja na gubi svoj sjaj ni u vremenu u kojem živimo.

Propovjednik je pozvao prisutne vjernike da se mole i predaju u zagovor o. Celestina, te da svoja svjedočanstva pošalju na postulaturu kauze o. Tomića.

Po završetku mise, župnik i rektor bazilike sv. Antuna Padovanskog, fra Ivan M. Lotar zahvalio se na poticajnoj propovijedi fra Franje Čolakovca, te pozvao vjernike da se priduže molitvi samostanske zajednice franjevaca konventualaca u kapelu Duha Svetoga, u čijoj kripti je pokopan i o. Celestin Tomić.

Celestin Tomić, OFM Conv.

Celestin (Dinko Bruno) Tomić (Vis, 6. listopada 1917. – Zagreb, 23. rujna 2006.) bio je franjevac konventualac, bibličar.

Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu upisao je 1937. godine, a 1941. studij nastavio u Rimu, gdje je i 19. prosinca 1942. zaređen za svećenika. Po povratku u domovinu, 1947. u Splitu počinje predavati Sveto pismo i biblijske jezike na Visokoj bogoslovnoj školi. Od 1953. godine predaje ja Katoličkom bogoslovnom fakultetu biblijske jezike i neke predmete iz Svetog pisma. Bio je više puta prodekan i dekan navedenog fakulteta, a 1988. je umirovljen. Također je predavao razne biblijske predmete i na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Pri pokretanju projekta izdavanja novog prijevoda Biblije na hrvatskom jeziku, surađivao je kao biblijski lektor u većini knjiga Starog zavjeta, dok je kao biblijski redaktor surađivao i prilikom izdavanja Novog zavjeta u redakciji Dude i Fućaka (1973.) te kao biblijski revizor svih hrvatskih lekcionara koje crkveni službenici koriste u bogoslužju.

Nadbiskup Franjo Kuharić imenovao je o. Tomića teološkim stručnjakom za postupak proglašenja blaženim sluge Božjega Alojzija Stepinca. Kao ekspert predao je svoja mišljenja za gotovo sve knjige i arhivsku građu u tom postupku, a kao teološki stručnjak dvije godine proveo je u Rimu pripremajući „Informaciju“ za navedenu kauzu beatifikacije.

Autor je mnogih knjiga, a vjerujemo da će marom njegove subraće mnoga djela još ugledati svjetlo dana, jer je ostavio dosta neobjavljene građe.

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, 2018. godine pokrenula je kauzu za beatifikaciju o. Celestina Tomića.