Budi dio naše mreže
Izbornik

Misu 5. obljetnice biskupskog ređenja biskupa Petanjka vjernici pratili preko livestreama i radio prijenosa

Krk (IKA)

U krčkoj katedrali u kojoj se zbog mjera zaštite i prevencija širenja pandemije koronavirusa održavaju samo mise bez naroda, na četvrtu korizmenu nedjelju, 22. ožujka krčki biskup Ivica Petanjak slavio je misu u koncelebraciji generalnog vikara mons. Franje Velčića.

Vjernici su misu mogli pratiti putem livestreama na stranicama Krčke biskupije te putem radio postaja Radio Otok Krk, Radio Jadranka i Radio Rab.

U propovijedi je biskup istaknuo „da je korizma milosno vrijeme od Boga dano da u ozbiljnosti, molitvi, pokori i djelima milosrđa, stanemo pred sebe i pred Boga, razmotrimo svoj dosadašnji put i zapitamo se je li u skladu s Isusovim evanđeljem i kršćanskim opredjeljenjima“.

Ako jest, onda osoba živi u svjetlu, a svjetlo je drugo ime za Boga. Onaj tko živi u svjetlu najsretniji je čovjek na svijetu, jer što god da mu se dogodi on ne gubi tlo pod nogama jer zna da se svaka situacija i svako stanje može okrenuti na dobro. Po sakramentima krštenja i potvrde, opredjeljujući se za Krista, postali smo svjetlo, izašli smo iz mraka i noći, rekao je biskup.

Evanđelje nam danas govori o slijepcu od rođenja kojeg je Isus ozdravio i omogućio mu da progleda, da vidi svjetlo i da upozna Isusa Krista, Svjetlo svijeta. Slijepac je simbol svakoga od nas, koji smo od samog rođenja stavljeni u ovaj svijet obilježen grijehom i kao takvi ne možemo vidjeti Boga, jer Bog i grijeh ne idu zajedno, a s onime koga ne vidiš ne možeš ući u dobre odnose. Isus objavljuje slijepcu samog sebe i nalaže mu da se okupa u kupalištu Siloamu (što znači Poslanik). Tako mu daje spoznati da samo onaj tko se u Kristu opere, taj će progledati. On je voda koja otvara oči. To je smisao našeg krštenja. Samo onaj tko se u Kristu opere vidjet će svijet Božjim očima. Na svoju sreću, ovaj je slijepac poslušao Isusa i progledao. To je bit do koje smo morali doći: Isus je nešto učinio, Isus je nešto rekao, ali da ovaj slijepac nije poslušao bio bi još više slijep. Ova poslušnost slijepca čini sličnim Isusu Kristu koji je iz poslušnosti prema Ocu došao na zemlju. Po toj poslušnosti slijepac ulazi u zajedništvo života koje postoji između božanskih osoba Oca i Sina. Samo onaj tko je u Kristu može vidjeti svijet srcem. Iz dubine svoga bića zavapimo prema Isusu Kristu: Isuse, daj da progledam! Isuse, daj da vidim onako kako ti gledaš svakoga od nas, potaknuo je biskup Petanjak.

Ove nedjelje biskup Petanjak slavi petu obljetnicu biskupskog posvećenja. Čestitku mu je izrekao mons. Velčić: „Prije pet godina, na današnji dan, 22. ožujka, zaređeni ste u ovoj katedrali za krčkoga biskupa. Prije pet godina ova je katedrala bila puna vjernika, danas je prazna. Prikazali smo ovu misu iza zatvorenih vrata, zbog okolnosti u kojima se nalazimo, no ipak smo, barem virtualno, zajedno. Kao generalni vikar, uime svih vjernika, naše braće i sestara, uime svećenika, redovnika i redovnica izražavam molitvenu čestitku Vama, tj. molitvu dobrome Bogu za Vas, za Vašu službu koju obnašate da i dalje budete muž vjere, nade i ljubavi, da nas u tome podržite, jer to nam je sada najpotrebnije! Premda smo danas kao biskupijska obitelj svi sjedinjeni u zajedničkoj molitvi za Vas, ipak, po nakani jedne plemenite duše iz naše Krčke biskupije, ovu sam misu, oče biskupe, danas prikazao za Vas, za Vaše služenje Krčkoj biskupiji. Stoga Vam od srca želim: Ad multos annos – na mnogaja ljeta!“

Pri kraju mise biskup Petanjak zahvalio je onima koji su omogućili radio i Internet prijenos mise. Pozvao je sve da se putem livestream prijenosa priključe svakodnevnoj zajedničkoj molitvi u 20 sati. Pozvao je „na zajedništvo molitve i obraćenje kako bismo progledali“.

Predmolio je zatim molitvu za proglašenje blaženim i svetim biskupa Antuna Mahnića te za njegov zagovor.