Budi dio naše mreže
Izbornik

Misu na Svjetski dan bolesnika u Županijskoj bolnici Čakovec predslavio biskup Radoš

Zagreb (IKA)

Povodom blagdana Gospe Lurdske, koji se obilježava i kao Svjetski dan bolesnika, biskup Bože Radoš je u petak 7. veljače predslavio misu u Županijskoj bolnici Čakovec.

Uoči misnog slavlja biskupa je pozdravio bolnički dušobrižnik vlč. Stjepan Markušić izrazivši uime svih djelatnika i udruga zahvalnost što je mons. Radoš prihvatio poziv da Svjetski dan bolesnika proslavi u bolnici koja obuhvaća 30 odjela, preko 800 djelatnika i mnoštvo pacijenata.

Biskup Radoš je na početku poručio kako nema ljepšeg mjesta za proslavu Dan bolesnika nego u srcu bolnice, odnosno bolničkoj kapelici. “Danas želimo moliti Onoga koji je liječnik i duše i tijela da nam da snage da svoju bolest nosimo i neka nas izliječi od svih naših bolesti. Svjesni smo, kao vjernici, da neke bolesti samo Bog može ozdraviti. To je bolest duše, grijeha. Zato molimo Gospodina neka nam dotakne dušu, izliječi je, kako bismo mogli stati pred njega i njega slaviti”, rekao je mons. Radoš uvodeći u pokajnički čin.

U homiliji je podsjetio da Crkva Dan bolesnika veže uz Blaženu Djevicu Mariju, ženu boli koja u sebi nosi lijek za naše bolesti. “Promatramo ju u svijetlu Onoga koga nosi, Isusa koji je lijek za sve naše rane, ali i liječnik”, naglasio je biskup Radoš. Poručio je također da je Isus savršeni liječnik koji susreće svaku ljudsku bolest, ne boji se pristupiti čak ni onima stigmatiziranima te On, ne samo da liječi, nego i vraća u život. “Bog je jači od svake naše bolesti”, naglasio je biskup. Spomenuo se i pitanja koje se čovjek često pita: Zašto Bog ne izliječi sve te ljude te koji je smisao bolesti? “Bolest ima smisao da nas privuče k sebi. Da počnemo razmišljati o sebi. Nisam vidio osobu koja je teški bolesnik da je postao plitak čovjek. Bolest uvijek produbi svakog čovjeka. Susretne ga s njegovom jezgrom, s onim što najdublje živi. Za Isusa je bolest daleko više od jednog vanjskog stanja, od onoga što čovjeku daje zdravlje, jer naše zdravlje i naš život je uvijek prolazan život. Koliko god se vratimo kući zdravi, opet znamo da će naš svršetak na ovoj zemlji imati točku prijelaza. Isus želi da se u bolesti i s tim suočimo. Da se pojavimo pred njim kao pred Onim koji ima odgovor i za to”, poručio je biskup Radoš.

Biskup je potaknuo vjernike da, uz lijekove koji su potrebni da ozdravi tijelo, mole kako bi Isus podario lijek besmrtnosti te da imaju “čvrstu vjeru da je Isus kao liječnik prošao granicu smrti, tog iskustva i da nam je kao plod toga donio svoj život koji nama daje.”

Na kraju mise biskupu je, uz vlč. Markušića, zahvalio te predao prigodni dar dr. med. Hussein Saghir, predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec.

U koncelebraciji je služio, uz vlč. Markušića, biskupov tajnik vlč. Marko Domiter. Na misi su bili prisutni ravnatelj bolnice Tomislav Novinšćak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, članovi Županijske lige protiv raka Čakovec, liječnici i medicinsko osoblje bolnice te pacijenti. Slavlje je animirao župni zbor Župe Pohoda BDM iz Macinca pod ravnanjem prof. Ivane Krznar.

Biskup je svima zahvalio, a nakon mise se susreo s članovima Županijske lige protiv raka Čakovec te obišao dnevnu bolnicu, pacijente i osoblje.