Budi dio naše mreže
Izbornik

Mitropolit Porfirije: Jedno smo pred Bogom i pred stvorenim

Zagreb (IKA)

Mitroplit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić predvodio je u zagrebačkoj Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjega u četvrtak 7. siječnja svetu arhijerejsku liturgiju u povodu Božića te poručio pravoslavnim vjernicima kako smo svi jedno pred Bogom i stvorenim, da prirodne katastrofe ne vide razlike među ljudima, koje jedino proizvodi čovjek, javlja Hina.

Blagdan Božića vjernici pravoslavne vjeroispovijesti obilježavaju po julijanskom kalendaru 7. siječnja.

Ove godine, proslavili su ga, kao i drugi kršćani, u okolnostima uvjetovanim pandemijom koronavirusa uz poštivanje svih epidemioloških mjera, među ostalim i u broju vjernika koji su ovoga četvrtka sudjelovali na božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjega.

Također, i uz vidljive znakove potresa u kojemu je u ožujku prošle godine u Zagrebu, oštećena je i ta crkva koja je sada u skelama i obnavlja se.

“Pošast uzima ljudske živote, ubija svakoga tko joj se nađe na putu, ali tu se pokazuje da smo zapravo jedno pred Bogom i u odnosu na stvoreni svijet”, rekao je mitropolit Porfirije,

Katastrofe u svijetu ne vide razliku, čovjek stvara disharmoniju

Ustvrdio je kako su ljudi jedini koji mogu stvarati razlike koje razdvajaju. “Mogli bismo zato reći da smo mi jedini virus u stvorenom, jedini potres i mi unosimo disharmoniju u harmonično i u to što se zove svemir, a smisao te riječi je ukras i harmonija”, istaknuo je.

Na retoričko pitanje – pa odakle onda disharmonija, distance i polarizacije, mitropolit Porfirije dao je i odgovor – “zato što mi proizvodimo potrese, što smo mi virirus i jedini otrov u prirodi. Ogriješili smo se o Boga i odvojili se od Boga, a time griješimo i u odnosu na prirodu i tiraniziramo ju, a dana nam je da s njom surađujemo i da ju pitamo tko je i što je kako bi nam se otvorila”.

Osvrnuo se i na međusobne odnose među ljudima rekavši kako se neprestano polariziramo, dijelimo se na “mi” i “vi”, “mi” i “oni”, a pritom smo “mi” ti fini, dobri i sveti, a “vi” ste u svemu crni, loši, pa se tako polariziramo i opravdavamo svoje zlo koj nanosimo vama.

Ali, istaknuo je mitropolit Porfirije, od podjela i polarizacija koje Gospodin ukida, ima koristi samo onaj koji kreira polarizacije, a štete svi mi, dok je Gospodin danas došao da ukine sve polarizacije, ujedini nas sa sobom i nas međusobno.

Božić – neraskidivo organsko jedinstvo Boga i stvorenja

U riječima upućenim vjernicima podsjetio je kako je Božić konačno uspostavio neraskidivo organsko jedinstvo između Boga Stvoritelja te svega stvorenoga i ljudskog roda.

“Pritom, Bog je došao onako kako nitko od nas ljudi opterećenih samoljubljem i potrebom da fasciniramo druge, nije očekivao, među nas je došao tiho, skromno i na krilima ljubavi, koja je uvijek tiha i blaga te neprimjetna za ogrubjelo oko nas opterećenih prolaznim vrijednostima i potrošačkim mentalitetom”, rekao je mitropolit.

Jer, ustvrdio je, Bog ukida distancu koja postoji između njega kao Stvoritelja i nas kao stvorenja, donosi među nas istinski mir i pokazuje da mir nije izvanjska kategorija, da se ne tiče sukoba između kontinenata, država, rasa, partija i pojedinaca međusobno, ne tiče se vanjskih napora i znanja i snaga.

“Bez obzira na to koliko izvana uspostavimo poredak koji djeluje mirno i na njega sliči u suštini je to uvijek zatišje pred buru  i bonaca mora koje u dubini ima neviđene nemire i dinamiku kretanja”, dodao je mitropolit Porfirije.

Jer, rekao je, mir izvire iz ljudskoga srca i zato Gospodin, dolazeći među nas, postaje naš mir i postavlja nam za cilj i zadatak da zaronimo u sebe i svoje biće i tu ga nađemo i s njim se pomirimo.

“Onoga trenutka kada smo se od Boga odvojili jedino nemir i praznina mogu biti naše jedino iskustvo, a kada se s susretemo s Gospodinom u dubini svoga bića u trenutku dolazi rješenje za sve naše dvojbe”, istaknuo je.

“Gospodin pokazuje da smo svi jedno – čitav ljudski rod s jedne strane, a onda i naša cijela zemlja s druge strane, suočeni smo s činjenicom da katastrofe svijeta – pandemija s jedne strane, potresi s druge strane, ne vide razliku među ljudima, ne poznaju tko pripada kome narodu i kako te na koji se način moli Bogu, je li bogat ili siromašan”, poručio je mitropolit Porfirije.

Na božićnoj arhijerejskoj liturgiji poslanicu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, koji obnaša dužnost patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), pročitao je protojerej stavrofor Duško Spasojević.

Mitropolit Hrizostom u poslanici je, među ostalim, istaknuo da se u ovim danima velikog iskušenja sjećamo svih stradalih i oboljelih od koronavirusa, zahvalio svima koji se brinu za oboljele i pozvao vjernike da čuvaju svoje zdravlje i zdravlje drugih.

Glavna zadaća očuvati vjernika i vjeru, tražiti i dati oprost

Poručio je kako glavna zadaća vjernika čuvati i očuvati svetu pravoslavnu vjeru, tražiti i dati oprost.

Mitropolit Hrizostom pozvao je vjernike i da mole za svoju braću na Kosovu i Metohiji koji trpe mnoge nedaće i koji su ostali bez svojih domova i crkava.

Tradicionalnom čestitkom “Mir Božji, Hristos se rodi” koju je uputio mitropolit Porfirije i odgovorom vjernika – “Vaistinu se rodi”, završena je sveta božićna arhijerejska liturgija.

Saborna crkva Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu katedrala je Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. Izgrađena je 1866. po nacrtu hrvatskog arhitekta Franje Kleina. Obnovljena je od 1883. do 1884. po nacrtima arhitekta Hermana Bolléa, koji ju je restaurirao još u dva navrata 1899. kada na nju postavlja novu kapu zvonika i od 1913. do 1914. kada joj je potpuno modificirao pročelja, izvijestila je Hina u četvrtak 7. siječnja.