Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladi Dubrovačke biskupije zahvalili mons. Uziniću za gotovo deset godina zajedničkog hoda

Dubrovnik (IKA)

Misa za mlade slavljena je u ponedjeljak 23. studenoga u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, a tim misnim slavljem mladi Dubrovačke biskupije zahvalili su dubrovačkom biskupu i imenovanom riječkom nadbiskupu koadjutoru mons. Mati Uziniću za proteklih skoro deset godina zajedničkog rada.

Organizator susreta bio je Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU), a misu je predvodio biskup Uzinić. Umjesto uobičajenog mjesta održavanja ovih misa, crkve Sv. Vlaha, ovaj put se zbog epidemioloških razloga susret održao u dubrovačkoj katedrali.

Biskup se u obraćanju mladima osvrnuo na odlazak u Riječku nadbiskupiju kamo ga Bog šalje, naglasivši da ljubav s kojom je došao je ljubav s kojom se mora odvojiti i ići dalje gdje ga Bog šalje, da svjedoči Ljubav. U propovijedi se biskup osvrnuo na evanđelje dana te više govorio o tri pitanja.

Prvo pitanje je pitanje milostinje, a Isus ga u evanđelju dotiče na primjeru udovice koja nije imala gotovo ništa i koja je kao milostinju dala zapravo sav svoj imetak, sav svoj život. Tu se pojavljuje pitanje zašto se uopće daje milostinja. Milostinja i novac, tj. materijalno je nužno zlo odnosno nužna potreba bez koje je teško vršiti evangelizaciju, kazao je biskup te objasnio mladima koje su to tri stvari za koje je Crkvi potreban novac. Potreban je za evangelizaciju, zatim pristojno uzdržavanje onih koji to čine, „pristojno, ne preko toga“, naglasio je, i treće za pomoć onima koji su siromašni i slabi, poput starice iz evanđelja, onih koji nemaju ništa.

Drugo pitanje koje se nameće je pitanje vrijednosti. „Je li vrjednije imati više novca ili je vrjednije ono što imaš stavljati na raspolaganje drugima?“, tim pitanjem biskup je potaknuo mlade na promišljanje. U svijetu u kojem živimo imati što više je najveća vrijednost, a starica iz evanđelja nas uči da je dijeliti puno važnije od imati. Isus nas uči da je dijeljenje ono što može nahraniti gladno mnoštvo i kada bi u ovom svijetu u kojem živimo bilo više dijeljenja, nitko ne bi bio gladan.

I treća, posljednja misao je dar starice koja je Gospodinu dala sve, „cijeli svoj žitak“, kako kaže evanđelje. Bog ne traži da dajemo svoj suvišak, već da dajemo sebe cijeloga, a ne ono što nam nije potrebno. Povezavši tu misao sa svojim odlaskom, biskup Uzinić je naglasio da ga je Gospodin preko imenovanja riječkim nadbiskupom koadjutorom zatražio da daje cijelog sebe. Ostavši u Dubrovniku, gdje se već uhodao i posložio život, Gospodinu bi dao samo svoj suvišak, a to nije ono što On traži. To je bio poziv da se dajemo čitavi, a ne samo ono što je višak, idući tamo gdje nas Bog šalje, ne gledajući sebe i svoj osobni interes, već dajući se sasvim i do kraja bez obzira što to ponekad nije lako.

Nakon mise održan je SKAC-ov program „Pitaj biskupa“, u kojem su mladi imali priliku anonimno postaviti pitanja na koja je biskup odgovarao. Među raznoraznim pitanjima pronašlo se pitanje savjeta, savjeta biskupa koji poznaje pastoral u dubrovačkoj Crkvi i poznaje mlade svoje biskupije, a to je pitanje kako dočekati novog biskupa. Biskup Uzinić poručio je mladima da ostanu onakvi kakvi jesu, otvorena srca, mladi, radosni i vrijedni te ono najvažnije da se mole, da imaju u molitvi osobu koju će Gospodin poslati u dubrovačku Crkvu.

Napomenimo da su mladi već započeli molitvu za novog dubrovačkog biskupa na način da se svakog utorka u 19.30 sati na četiri različite lokacije (SKAC_DU, Klub katoličke mladeži Boninovo, Mladi sv. Mihajla i dom Paola di Rosa) putem Zoom aplikacije mole za novog dubrovačkog biskupa, a i za biskupa Uzinića i njegovo poslanje u Riječkoj nadbiskupiji. Svi koji se žele pridružiti molitvi mogu se spojiti putem Zoom aplikacije, a lozinke su za „Meeting ID“ 881 1575 1495, „Password“ 80642.

Mladi iz SKAC_DU su ovom misom zahvalili biskupu na djelovanju u pastoralu, na nesebičnom darivanju i otvorenosti srca koje je omogućilo da puno toga dobroga zajedno naprave te su mu tako poklonili kutiju punu uspomena u koju su ubacili sve zajedničke slike s biskupom s raznih pastoralnih programa i druženja na kojem su zajedno sudjelovali.

Mise za mlade održavaju se u organizaciji Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU) svakog ponedjeljka u 20 sati u zbornoj crkvi Sv. Vlaha u Dubrovniku.

 

 

 

Ključne riječi:
dubrovačka biskupija mladi