Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladi Garešničkog dekanata preuzeli križ Susreta hrvatske katoličke mladeži

Grubišno Polje (IKA)

Mladi iz Župe sv. Josipa u Grubišnom Polju primili su križ Susreta hrvatske katoličke mladeži na misnom slavlju u nedjelju 30. siječnja koje je predvodio povjerenik za pastoral mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije preč. Zoran Grgić u zajedništvu s domaćim župnikom i dekanom Garešničkog dekanata preč. Većeslavom Magićem.

U dosadašnjim Susretima na kraju svečanog misnog slavlja domaćin susreta predavao je križ idućim domaćinima. S obzirom na to da se susret u Zagrebu nije održao, mladi Zagrebačke nadbiskupije predali su križ mladima Bjelovarsko-križevačke biskupije prilikom proslave obljetnice uspostave biskupije, 5. prosinca 2021. u pomoćnom objektu katedrale Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru. Naime, idući SHKM održat će se upravo tamo 17. rujna 2022.

Stoga su mladi su, u zajedništvu s povjerenikom, dogovorili da će križ doći u svaki dekanat i posjetiti gotovo svaku župu. Mladi će predavati križ drugim mladima, a tom gestom žele predstaviti SHKM, važnost križa i geslo Susreta: „Gore srca!“.

Prilikom prve predaje križa povjerenik je u homiliji istaknuo geslo i njegovu bit – uzdizanje srca. „Prije svega uzdižemo svoja srca Bogu suosjećanja koji nas voli, stoji uz nas, brine se za nas na načine koje ne možemo razumjeti, čiji je Sin umro za nas“, pojasnio je.

Nadodao je da je za dobar život na ovoj Zemlji potrebna perspektiva neba i zato je važno razmišljati o stvarima koje su iznad – gore, a ne o stvarima koje su na Zemlji. „Upravo zato uzdižemo svoja srca i pozivamo druge da uzdignu svoja srca u obožavanju, klanjanju, prema stvarima na nebu, prema stvarima iznad. Zato u ovoj euharistiji i u svakoj euharistiji uzdignite svoja srca“, potaknuo je vlčl. Grgić.

„Podignite svoja srca dok obnavljate svoju predanost službi. Uzdignimo svoja krhka srca prema milosrđu i nježnosti Boga koji nas ljubi nevjerojatnom strašću. Uzdignimo svoja kamena i varljiva srca i pozovimo Boga još jednom da ih preobrazi svojim milosnim Duhom. Uzdignimo svoja zemaljska i rascjepkana srca na štovanje neba i klanjanje jedinom pravom i živom Bogu, Ocu, Sinu i Duhu Svetom“, pozvao je.

Na kraju misnog slavlja preč. Grgić istaknuo je inicijativu mladih koji svakog dana u 22 sata mole jedni za druge i pozvao sve da im se pridruže, a domaći župnik preč. Većeslav Magić pozvao je mlade da se uključe u volonterstvo, pomoć u organizaciji i ono najvažnije – molitvu.

Misno slavlje animirao je Župni zbor mladih crkve sv. Josipa, Grubišno Polje, izvijestili su mladi Bjelovarsko-križevačke biskupije.