Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladi grkokatolici na susretu u Banjoj Luci

Banja Luka (IKA)

Susret mladih grkokatoličkog Bosansko-hercegovačkog vikarijata Križevačke eparhije održan je u subotu 1. lipnja u Banjoj Luci.

Na susretu je sudjelovao apostolski upravitelj Križevačke eparhije o. Milan Stipić koji je služio liturgiju u tamošnjoj župnoj crkvi Krista Kralja, zajedno s grkokatoličkim svećenicima vikarijata o. Mihajlom Stahnekom, župnikom Kozarca, o. Miroslavom Krnješinom, župnikom Banje Luke, o. Orelom Zakaljukom, župnikom Prnjavora, o. Andrejom Prihodom, župnikom Devetine te o. Ivanom Liskim, župnikom Lišnje. Na liturgiji su se okupili i roditelji i drugi župljani. U propovijedi je naglasio „važnost sudjelovanja u spasonosnim događajima iz života Bogočovjeka Isusa Krista, s kojima se živo susrećemo u liturgiji Crkve“. Međutim, ne treba ostati na samo onome izvanjskome nego se ono treba odvijati i poosobiti i u našem unutarnjem životu da bi imalo spasonosnu puninu. Tri događaja iz Kristova života: razapinjanje, trodnevni počinak u grobu te uskrsnuće od mrtvih odgovaraju trima razinama duhovnog rasta i života svakog kršćanina – čišćenje srca od strasti (zlih nagnuća), prosvjetljenje uma i oboženje ili pobožanstvenjenje – o čemu govore sveti oci prve Crkve. Sva se ta stanja očituju u molitvenom stanju uma. Pad i iscjeljenje započinju od uma i srca, rekao je apostolski upravitelj Stipić. Na tu temu je nastavljeno i predavanje mladima koje je uslijedilo nakon liturgije, u kojem je upravitelj Stipić dao praktične savjete mladima kako kao mladi živjeti radosno i zauzeto svoju vjeru i provesti ovu duhovnu ravnotežu u djelo. Poslije ručka, križevački ordinarij je sa svećenicima vikarijata posjetio rimokatolički biskupski ordinarijat u Banjoj Luci te katedralu Sv. Bonaventure, u kojoj su se zajedno pomolili. Susret je završio službom Večernje nastupajuće nedjelje.

Grkokatolički vikarijat Bosne i Hercegovine pripada Križevačkoj eparhiji, a sačinjava ga osam župa u području Banje Luke i Prnjavora, čiji su vjernici uglavnom podrijetlom ukrajinske narodnosti doseljeni na ova područja pred oko 150 godina. U vikarijatu se tijekom godine redovito održavaju susreti mladih.