Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladi svećenici pripremaju se za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu

Zagreb (IKA )

Prvi susret trajne formacije mladih svećenika Zagrebačke nadbiskupije u novoj pastoralnoj godini, na kojem je sudjelovalo 48 prezbitera, održan je 29. listopada u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.

Prvom je susretu, uz biskupskog vikara za svećenike zagrebačkoga pomoćnog biskupa Ivana Šaška te novoimenovanog koordinatora za trajnu formaciju vlč. Tomislava Hačka, nazočio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Susret je započet zajedničkom molitvom srednjeg časa. Nadbiskup je u uvodnoj riječi podsjetio na zajednički susret svih svećenika nadbiskupije u Krašiću i objasnio novosti oko trajne formacije mladih svećenika. Formacija obuhvaća svećenike do 10 godina svećeništva, koji će od sada biti podijeljeni u dvije skupine, župne vikare u jednoj i upravitelje župa te svećenike na ostalim službama u nadbiskupiji u drugoj skupini. Citirajući novi dokument „Dar svećeničkog zvanja – Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis“, nadbiskup je naglasio da je svećenik „stalni učenik“. Potrebno je neprestano jačati svećenički identitet u sebi i u tome veliku ulogu ima svećeničko zajedništvo, to jest bratstvo i ovakvi zajednički susreti.

Tema skupa bila je Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020. godine i kako mladi svećenici mogu sudjelovati u pripremi susreta. Biskup Šaško naglasio je važnu ulogu mladih svećenika u pripremi susreta u Zagrebu i da se zadaća svećenika može prepoznati u tri koraka. Kada nam je nešto dragocjeno kao što je ovaj susret, to treba prvo spoznati, onda pronaći i na kraju prenijeti drugima, rekao je.

Vlč. Ivan Valentić i vlč. Luka Brešić osvrnuli su se na potrebu određivanja teme Susreta hrvatske katoličke mladeži, loga i himne, dok se s druge strane osjeća potreba za učinkovitom pripremom mladih po župama kroz razne kateheze i ostale mogućnosti koje pruža župni i nadbiskupijski pastoral pruža, pa je donesena odluka da se s tim započne što prije.

Na kraju susreta dogovoren je i sljedeći susret 5. studenoga te duhovna obnova koju će polaznici trajne formacije imati 26. i 27. studenoga.