Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladomisnici posjetili Stepinčev Karmel

Zagreb (IKA)

Nastavljajući tradiciju da odmah pošto su zaređeni za svećenike dođu zahvaliti za molitvenu blizinu karmelićanki, desetorica mladomisnika posjetila su u utorak 25. lipnja samostan Kraljice Karmela u Brezovici.

Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca predvodio je mladomisnik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Majk Rušec, u zajedništvu s duhovnikom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Vladom Razumom te devetoricom novozaređenih svećenika.

Homiliju u euharistijskom slavlju izrekao je vlč. Mladen Cikač, mladomisnik Varaždinske biskupije, koji je okupljene vjernike potaknuo na preispitivanje kako doživljavaju ovu crkvu, odnosno svako mjesto koje je određeno za slavljenje Boga te “naš odnos prema Njemu”.

Ono što trebamo preispitati jest naš trgovački odnos s Bogom, kojeg nitko od nas nije lišen. Često se čini da su ova mjesta slična trgovinama, gdje uzimamo stvari potrebne za život. Tako dolazimo i u crkvu, tražeći od Boga svoju vlastitu korist: da naši problemi više ne postoje, da naše kušnje nestanu, da nas naši križevi ne pritišću, podsjetio je vlč. Cikač.

No, nastavio je, kakve uistinu žrtve i paljenice valja prinositi na oltar da one budu sjedinjene s Isusovom žrtvom, a ne odraz trgovačkog odnosa. Trebamo u svojoj jednostavnosti reći Bogu što nas tišti, koji križevi su nam teški, koje kušnje nam stoje na putu, ne postavljajući nikakav uvjet. Izbjegnimo napast individualizma i sebičnosti koja nas zasljepljuje da ne vidimo brata i sestru, naše bližnje koji sjede u klupi do nas, istaknuo je propovjednik.

Osvrnuo se i na čitanje iz Poslanice Hebrejima koje govori o nebeskom Jeruzalemu i svečanom skupu bezbrojnih tisuća anđela. To nam govori, kazao je vlč. Cikač, da postoji veća priča, veći smisao, da nismo samo mi i naše potrebe u pitanju, već je to poziv da razmišljamo kao Crkva. Kad razmišljamo da mi svi jednoga dana želimo doći u Nebesku Crkvu, onda ćemo se odvojiti od tog sebičnog i trgovačkog odnosa s Bogom, zaključio je propovjednik.

Po završetku euharistijskog slavlja mladomisnici su se zadržali u razgovoru s karmelićankama te su im se preporučili u molitve kako bi ustrajali u svećeničkom pozivu.

Mladomisnici će 25. lipnja posjetiti i Karmel Svete Male Terezije u Kloštru Ivaniću, a u srijedu 26. lipnja pohodit će klarise u zagrebačkom Samostanu sv. Klare u Mikulićima te samostan karmelićanki u Mariji Bistrici, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 

Ključne riječi:
Brezovica Karmel mladomisnici