Budi dio naše mreže
Izbornik

Močile: Proštenje na Uskrsni ponedjeljak

Koprivnica (IKA)

Na Uskrsni ponedjeljak 18. travnja, već 22. godinu u nizu, brojni vjernici oživotvoruju put dvojice učenika u Emaus hodočasteći Majci Božjoj Močilskoj u Koprivnici.

„Vjernici su i prije Drugog svjetskog rata dolazili u Močile u procesijama. Čitajući o tim lijepim vremenima, odlučio sam pokrenuti i obnoviti taj lijepi običaj i tradiciju. Bilo je to 2001. godine“, istaknuo je mons. Leonard Markač, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Močile – Koprivnica.

Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje, u zajedništvu s brojnim svećenicima Koprivničkog dekanata predvodio je preč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. U homiliji preč. Markić pozvao je vjernike na oprez. „Žrtve lažnih vijesti bila su i dvojica učenika na putu u Emaus. Sustigle su ih lažne vijesti o velikome razočaranju koje se dogodilo u Jeruzalemu: onaj koji je bio donositelj velike nade završio je život raspet od Rimljana na križu i sve nade potopljene su s njime. Nasuprot lažne vijesti koja ubija svaku nadu Isus im razlaže i tumači radosnu vijest koja budi novu nadu i svemu daje novi smisao. Ta Radosna vijest ponovno grije njihova ogladnjela srca, užiže žar nove nade i raspršuje svaku sumnju“, istaknuo je preč. Markić.

„Isusova ljubav jača je od smrti. Crkva je harfa, instrument koji svira Krist, a pjesma koju Krist svira jest pjesma radosti, nade i uskrsnuća. Neka i po nama danas odzvanja širom naše Domovine, širom Europe koja vapi za Kristovim uskrsnim darom mira, širom svijeta pjesma radosti, nade i uskrsnuća. Neka žice našega instrumenta ne budu raštimane: neka ih uskrsli Krist uštima i uskladi kako bi u Njegovim rukama i mi kao Crkva mogli odzvanjati pjesmom radosti, nade i uskrsnuća“, zaključio je preč. Markić.

Oduševljen posjetom ovoj „koprivničkoj oazi mira“, preč. Markić zahvalio je župniku, mons. Markaču na pozivu, te je brojnim okupljenim vjernicima čestitao Uskrs, poželjevši što skorije ponovno posjetiti ovo marijansko svetište.

Liturgiju je glazbeno oblikovao župni zbor „Marija“ pod vodstvom prof. Josipa Pankarića.

Svečanom euharistijskom slavlju prethodila je zavjetna zahvalna procesija grada Koprivnice od kapele svetog Jožefa. Procesiji se pridružio i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. Osim svečanog središnjeg poldanjeg misnog slavlja jutarnju misu slavio je župnik mons. Leonard Markač, a večernju će predvoditi župnik u Koprivničkom Ivancu Nikola Bukovčan.