Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva i srce za Ukrajinu

Zagreb (IKA)

Akademska zajednica Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u liturgijsko vrijeme korizme ušla je zajedničkim euharistijskim slavljem i obredom pepeljenja koje je na Pepelnicu 2. ožujka predvodio sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić u koncelebraciji s rektorom sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, doc. dr. sc. Odilonom Singbom i doc. dr. sc. Josipom Bošnjakovićem. Rektor Tanjić najavio je karitativnu akciju „Srce za Ukrajinu“.

Na misi u homiliji sveučilišni kapelan je istaknuo da je ovo slavlje „lijepa prilika da zajednički koraknemo u sveto vrijeme korizme – tradicionalno vrijeme vršenja djela milosrđa, molitve i posta. Obredom pepeljenja podsjećamo se na vlastitu krhkost („Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti“), ali se, slušajući Evanđelje, oslanjamo na Oca, dobrog i blagog, koji vidi u skrovitosti“.

Rektor Tanjić u obraćanju na kraju mise najavio je karitativnu akciju „Srce za Ukrajinu“ koje Hrvatsko katoličko sveučilište organizira za Ukrajinsko katoličko sveučilište u Lavovu. „Naši su pogledi upereni prema Ukrajini i ratu koji bukti u toj nama prijateljskoj zemlji. Hrvatsko katoličko sveučilište ima partnerski i prijateljski odnos s Ukrajinskim katoličkom sveučilištem s kojim smo povezani kroz razne organizacije, od Europske federacije katoličkih sveučilišta (FUCE), Svjetske federacije katoličkih sveučilišta (FIUC) do Partnerstva katoličkih sveučilišta (CUP). Pozivam vas da se preko našeg Fonda solidarnosti uključite u akciju i pomognemo svi zajedno materijalno, ali i duhovno, molitvom i postom da rat u Ukrajini prestane“, rekao je rektor Tanjić.

Nakon mise, odazivajući se na poziv pape Franje na intenzivniju molitvu za prestanak rata u Ukrajini, uslijedila je molitva klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i molitva krunice Božjeg milosrđa.

Popodne je na Facebook stranici Ukrajinskog katoličkog sveučilišta održana zajednička molitva na koju su pozvani da zajedno mole s profesorima, studentima i osobljem Ukrajinskog katoličkog sveučilišta za mir u Ukrajini i prestanak rata.

Priloge u Fond solidarnosti iz kojeg će se uplatiti pomoć Ukrajinskom katoličkom sveučilištu može se doznačiti na račun Hrvatskoga katoličkog sveučilišta HR1123400091110353987 (model: 00, poziv na broj: OIB uplatitelja, svrha: Fond solidarnosti – Srce za Ukrajinu).