Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva, studij, bratstvo i poslanje

Vatikan (IKA)

Papa Franjo, primajući u audijenciju 20. travnja sjemeništarce iz Seville, obratio im se i prigodnim govorom koji je objavljen u izdanju lista "L`Osservatore Romano" od 20. travnja. U nastavku donosimo cjelovit prijevod Papina govora.

Draga braćo,

Zadovoljstvo mi je pozdraviti članove zajednica Metropolitanskog sjemeništa i sjemeništa Redemptoris Mater iz Seville, koji su zajedno sa svojim nadbiskupom, mons. Josepom Ángelom Saizom Menesesom došli na hodočašće na grob apostola Petra. Zahvaljujem vam na ovom posjetu i potičem vas da živite ove dane s čuđenjem i zahvalnošću za dar vjere koji su nam apostoli prenijeli.

Naš susret događa se uoči vrlo važnog dana: Nedjelje Dobrog Pastira, koju slavimo sutra. Vi, sjemeništarci, primili ste poziv od Gospodina i uz pomoć svojih odgojitelja pripremate se za da budete dušobrižnici po Kristovu srcu. U drugim sam prilikama govorio sjemeništarcima da ovaj put suobličavanja s Isusom, dobrim pastirom, treba prijeći vodeći računa o četiri dimenzije: duhovnog života, studija, života u zajednici i apostolskom djelovanju.

Ta je integracija nužna, rekao bih hitna, da postanemo potpuni svećenici i odgovorimo na primljeni poziv, u potpunom daru sebe Bogu i svojoj braći, osobito prema onima koji najviše trpe. U tom smislu želim istaknuti lik jednog od mnogih svetih pastira koje je andaluzijska zemlja imala u povijesti, lik blaženog kardinala Marcela Spínole y Maestrea, kojega dobro poznajete. Ovaj blaženik, učitelj svećenika, rekao je: “Krijepost i znanost dvije su stvari koje se moraju poučavati s prednošću onima koji teže svećeništvu, jer znanost bez kreposti nadima se i ne izgrađuje, a krepost bez znanosti izgrađuje, ali ne poučava”. To znači, kao što smo rekli, da sve u svećeniku – molitva, studij, bratstvo, poslanje – mora biti ujedinjeno.

Dragi sjemeništarci, iskoristite ovo intenzivno vrijeme formacije, srcem okrenutim Bogu, otvorenih ruku i širokog osmijeha prenesite radost Evanđelja svima koje susretnete.

Neka vas Isus blagoslovi i neka vas prati Djevica Kraljeva. Hvala vam.


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.