Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva za djecu sedmog dana devetnice bl. Mariji Propetog Petković

Blato (IKA)

Sedmi dan devetnice bl. Mariji Propetog Petković u Blatu 6. srpnja bio je posvećen molitvi za djecu. Žalosna otajstva krunice, uz misli bl. Marije Propetoga, predmolila su djeca iz dječjega župnog zbora »Stope«, koji su s djecom iz dječjeg vrtića »Marija Petković« pod vodstvom s. M. Julijane Beretić predvodili i euharistijsko pjevanje.

Euharistijsko slavlje slavio je don Robert Karačić, župnik triju župa (Gospe od sniga u Pupnatu, sv. Martina u Žrnovu i sv. Nikole u Račišću), u zajedništvu s vlč. Robertom Jugovićem, župnikom Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i don Željkom Kovačevićem, župnikom Župe Svih svetih u Blatu.

U propovijedi je rekao: »Današnja nas čitanja i evanđelje dovode u osobni susret s Gospodinom. Vidimo da se Izrael opet odmetnuo od Gospodina izgrađujući žrtvenike lažnim bogovima, onima koji ih ne spašavaju, nego ih odvode od jedinoga, pravoga i istinskoga Boga koji ih je toliko puta spasio, pokazao im da je uz njih, a oni ga opet lako zaboravljaju. Ali Bog je onaj koji uvijek računa s čovjekom i Bog pokazuje da mu je čovjek potreban, tj. Bog preko nas ljudi želi druge spašavati. Zato izabire svoje apostole koje šalje da idu, da drugima donose spasenje i ozdravljenje, ali iznad svega da propovijedaju da se približilo Božje kraljevstvo.

I mi se danas moramo zapitati što je to kraljevstvo Božje i kako ga mi živimo i navješćujemo. Kraljevstvo Božje bi trebalo biti onaj novi svijet kojemu težimo, ispunjeno pravdom, ljubavlju, razumijevanjem, praštanjem, istinskim bogoljubljem i čovjekoljubljem, a započinje s Isusom Kristom i njegovim navještajem Radosne vijesti. Kao takvo, kraljevstvo Božje nam je zadano kao cilj koji valja ostvariti, a put kojim se postiže je u nasljedovanju Krista – potpuno, nedvosmisleno, bez gradnje lažnih idola i svih naših nesavršenosti. Da to nije laka zadaća vidimo i iz izbora dvanaestorice apostola. Isus ih je pažljivo odabrao, a čini nam se da je mogao odabrati i bolje, jer ovi izabrani nekako su daleko od onoga kakav bi Isusov učenik trebao biti. Oni su uvijek u nekakvim međusobnim raspravama i podbadanjima – teško im je razumjeti što Isus govori. Ipak, Isus im je toliko vjerovao da ih je već na početku svoga djelovanja poslao da idu naviještati i dao im je veliku moć. S njima je dijelio vlastito poslanje! I to je istina koja nas mora obuhvatiti i potpuno zahvatiti – Bog nas je, unatoč našim slabostima i nesavršenostima, izabrao da budemo njegovi učenici. Tu nam je izvrstan primjer i naša blaženica, Marija Propetoga, koja je prepoznala svoje poslanje i živjela tu istinu prepoznajući u svojem vremenu na što je Bog konkretno poziva. I nas poziva da u ovom našem vremenu budemo katolici koji će ga nasljedovati, živjeti za njega i svjedočiti Kraljevstvo nebesko. Poziva nas da unatoč svojim slabostima pokazujemo snagu i radost toga Kraljevstva nebeskog, da druge dovodimo Kristu da ga još više upoznaju i budu njegovi učenici«.

Djeca iz župnog zbora »Stope« molila su molitvu vjernika, a djeca iz vrtića »Marija Petković«, uz djecu iz vrtića »Blato« sudjelovala su u prinosu darova. Popratni tekst čitala je s. M. Juliana Beretić. Nakon popričesne molitve uslijedio je poseban blagoslov sve djece. Euharistijsko slavlje zaključeno je procesijom u svetište, molitvom našoj blaženici i blagoslovom.

Na Plokati, trgu ispred župne crkve Svih svetih, školska djeca izvela su ples – kotiljun, čiju su izvedbu, pod vodstvom Fanite Šeman, spremali posebno za ovu devetnicu. U svom pozdravu s. M. Juliana Beretić pojasnila je da kao što Kumpanjija na blagdan bl. Marije Propetoga izvede Blatski tanac i vitešku igru Kumpanjiju, tako je hrvatskoj blaženici u čast društvo »Naša djeca Blato« pripremilo starinski ples kotiljun. Oni tako sudjeluju u projektu Viteškoga udruženja Kumpanjija Blato pod nazivom »Revitalizacija starinskih blatskih plesova« koji sufinanciraju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondovi Europske unije.