Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva za jedinstvo kršćana kao izazov i putokaz

Zagreb (IKA)

U Argumentima HKR-a povodom početka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, o molitvi za ekumenizam kao izazovu i putokazu, 17. siječnja 2022. govorili su pročelnik Katedre ekumenske teologije na zagrebačkom KBF-u karmelićanin prof. dr. Jure Zečević i protojerej stavrofor Ohridske arhiepiskopije Makedonske pravoslavne Crkve o. Kirko Velinski.

O. Jure Zečević rekao je da ekumenski djelatnici u Hrvatskoj sada imaju iskustva s organizacijom događaja u pandemijskim uvjetima te je najavio da su, slično kao i prošle godine, susreti i molitvene postaje reducirani. “Zato će u crkvi Tijela Kristova u Sopotu u nedjelju 23. siječnja biti održan samo jedan, središnji molitveni susret koji će prenositi HRT.”

Kako je rekao, u molitvi u Zagrebu redovito sudjeluje šest kršćanskih Crkava, i to Katolička Crkva, Makedonska pravoslavna i Srpska pravoslavna Crkva, Savez baptističkih Crkava u Republici Hrvatskoj, Kršćanska reformirana kalvinska Crkva i Evangelička Crkva u Hrvatskoj.

“Pripremu pak molitvenih materijala za ovogodišnju Molitvenu osminu pod geslom ‘Vidjeli smo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti’, Komisija ‘Vjera i ustroj’ Ekumenskog vijeća Crkava i Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana povjerili su Vijeću Crkava Bliskoga istoka. To je sredina koja je u mnogovrsnim problemima, a koja obuhvaća cijelo područje od Iraka, Irana, preko Sirije, Libanona i Svete Zemlje do Egipta, a kršćani su svagdje u dosta teškoj situaciji”, naglasio je dr. Zečević.

Podsjetivši kako u radu spomenutog Vijeća sudjeluju četiri velike crkvene obitelji – pravoslavna i protestantska crkvena obitelj, Katolička Crkva te stare istočne Crkve – naglasio je da su si oni za cilj zadali biti sredstvo komunikacije, ponajprije među Crkvama Bliskoga istoka, potom prema tamošnjim pripadnicima drugih religija te, napokon, prema kršćanima u drugim dijelovima svijeta.

Protojerej stavrofor Ohridske arhiepiskopije Makedonske pravoslavne Crkve o. Kirko Velinski je, osvrćući se na geslo Osmine, rekao da uvijek treba pratiti Svjetlo, a ako ga svi traže, naći će se kod Isusa. “Cilj nam je biti blizu Bogu i ljudima. Ako se držimo Božjih zapovijedi i ljubimo Boga i jedni druge, bez obzira na našu vjersku ili nacionalnu pripadnost, svojim primjerom života možemo barem nekoga približiti Isusu. S Bogom je zaista bolje živjeti, i u osobnom i obiteljskom životu, ali i u zajednici.”

Na pitanje kako u župama osmisliti Molitvenu osminu, o. Zečević je rekao da to treba biti prilagođeno sredini u kojoj živimo, gradskoj ili ruralnoj, potom da treba uočiti radi li se o multireligijskom ili monolitnom okružju te kakvo je raspoloženje crkvenih pastira, s obzirom da je ovo isključivo duhovna inicijativa u kojoj se svi možemo prepoznati kao spašenici jednoga Isusa Krista.

“Molitva za jedinstvo ima smisla kao i svaka druga molitva jer nikome ne želi zlo. Međutim, nipošto ne smije biti interpretirana kao da jedinstva nema. Jer jedinstvo Katoličke Crkve s pravoslavnim Crkvama postoji, iako u izvanrednim okolnostima, ali nije savršeno. Molitva je svjedočenje već postojećeg jedinstva, ali i usmjerena k njegovom jačanju”, naglasio je o. Zečević.

Na pitanje što pravoslavni mogu moliti s katolicima, o. Velinski je poručio da mogu moliti za sve. “Molitvu upućujemo Bogu, ali smo pozvani i zahvaljivati. Moramo i moliti i raditi, susretati se s drugima, sudjelovati u zajedničkim inicijativama i tako pomoći društvu i državi. Tako se rađa prijateljstvo i povjerenje, a to je pak ohrabrenje našim vjernicima, koji vide da se pastiri druže međusobno i čestitaju blagdane.”

U emisiji je upozoreno da se odreći ekumenizma znači odreći se Evanđelja i Isusa Krista, koji je na Posljednjoj večeri molio za jedinstvo. “I nitko tko nasljeduje Isusa ne može biti neosjetljiv na potrebu zajedništva s drugim ljudima, iz drugih kršćanskih zajednica, u potrebi građenja plemenitijega ljudskoga društva. Naš Bog je Bog slobode i zato ekumenizam nije obaveza nego dar. Mi nemamo obavezu nego pravo moliti za jedinstvo i dobro bi bilo da nam to postane dragovoljna samoobveza”, poručio je o. Zečević.

“Pravi primjer ekumenizma je to što nam je Katolička Crkva u Zagrebu još 1995. na korištenje dala kapelicu sv. Roka iznad Britanskog trga, a slično je bilo i u Splitu, Puli i Rijeci. I naš novi crkveni prostor na Knežiji izmolili smo u kapelici sv. Roka. Ako možda ne možemo graditi više zajedništva, nipošto ga ne smijemo rušiti. A bilo bi dobro da barem malo dogradimo zajedništvo”, pozvao je o. Velinski.

Od zajedničkih ekumenskih angažmana u društvu, o Zečević je spomenuo da sve Crkve imaju vlastite karitativne ustanove, ali da postoje i zajedničke inicijative, i karitativne i molitvene. “Surađuje se i u projektu ‘Vrijeme stvorenoga’ od početka rujna do blagdana sv. Franje, a nedavni znanstveni simpozij povodom 20. obljetnice Charte oecumenice okupio je predstavnike svih kršćanskih baština. Tako da postoji dinamika koja nas nosi u tom djelovanju na različitim područjima”, zaključio je o. Zečević.

U emisiji je trebao biti i sugovornik iz Saveza baptističkih Crkava u Republici Hrvatskoj, ali se zbog zdravstvenih razloga ispričao za nemogućnost sudjelovanja.